Címlap Tűz Sajnos egyre ...

Sajnos egyre több a lakástűz Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság összesítése szerint tavaly összesen 256 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz, ebből ténylegesen 159 alkalommal volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra. Sajnos 15 százalékkal – huszoneggyel – emelkedett a lakástüzeknél történő beavatkozások száma. Az év folyamán több mint négyezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Hat ember lelte halálát

A lakástüzekben hat ember vesztette életét (az előző évi öt halálos áldozattal szemben). 18 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 434 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, ami országosan is a leghosszabb ideig tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 28 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz, de szándékos gyújtogatás miatt is gyulladt ki lakás.

Sok a gázszivárgás

Szén-monoxid-szivárgás miatt 60 alkalommal hívták a tűzoltókat, kettővel többször, mint egy évvel korábban, azonban – az előző évekhez hasonlóan – tavaly sem volt halálos áldozat. Nagy jelentősége van annak, hogy egyre több otthonban van érzékelő, amely miatt csökkent a mérgezések száma.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.