Lebegő sétányról hallgathatjuk a kabócákat Nagyharsányban

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagyharsányi szoborpark 50 éve még bányaként működött. Bár a kőfejtő már nem üzemel, a hatalmas katlan így is meghökkentő és egyben lenyűgöző látványt nyújt.

VIDEÓÉRT KATT IDE!

– Jó minőségű mészkövet, nagyon magas kalcium-karbonát tartalmú követ bányásztak itt, de 1967-re ez a kőfejtő megszűnt és utána lelkes pécsi fiatal alkotóművészek kezdeményezésére művészteleppé alakult – mondta Kulcsár Péter. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője hozzátette: 1970-től a művésztelepen alkotók csoportja nemzetközivé vált.

A fő attrakció több mint 200 méter magasan található. Ez a szakadék fölé kinyúló kilátópont

130 alkotás árulkodik arról, hogy egykor szobrászok is dolgoztak itt

Két éve adták át a panorámasétányt, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A kilátás

A korábbi bányafal peremén vezet ez a sétány, amely

  • egyfelől kíméli a talajt és elsősorban a növényeket a taposástól,
  • és nem utolsósorban olyan panorámát kínál, ami egyedülálló a mi vidékünkön, sőt bizonyos szobrok, szoboralkotások ilyen madártávlatból is élvezhetőek.

Az építmény lehetővé teszi a turisták biztonságos mozgását

A Kikerics panorámasétány névadója az itt élő magyar kikerics, ami a Szársomlyó déli oldalának meghatározó növénye. A sétány célja, hogy bemutassa a Szársomlyó értékeit. A Kikerics panorámasétány a szoborparkon keresztül közelíthető meg.

A Szársomlyó déli oldala már 1944 óta természetvédelmi oltalmat élvez. Hazánkban egyedül itt található magyar kikerics, ezért még a lebegő sétányt is úgy alakították ki, hogy a növényekhez igazodjon. Azaz a sétány szinte körbeöleli a lelőhelyet, ahonnan tél végén figyelhető meg a növény.

A Szársomlyónak egyébként Magyarországon is egyedülálló a klímája. Az ország legdélebben fekvő hegye, így nemcsak hazai, hanem szubmediterrán növények és állatok is élnek itt. Ha pedig beköszönt a nyár és a forróság, akkor a manna és énekeskabócák hangja töri meg a villányi borvidék csendjét.

Előző sztori

Szintet lép a kánikula, a legmagasabb szintű hőségriadó lesz!

Következő sztori

Így balhézott az agresszív vendég a pécsi belvárosi étterem teraszán!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1