Emese, Sarolta

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövő év elejétől betiltják a vékony zacskókat is itthon

/

A kormány, részben uniós kötelezvényt teljesítve, jövő év január elsejétől számos egyszer használatos műanyagtermék forgalmazását megtiltja - derül ki az Európai Bizottság honlapján megjelent tervezetből, amit a Népszava vett észre.

Hirdetés

A közzététel arról tanúskodik, hogy a rendeletet a kormány már elfogadta, de még nem jelent meg.

Jövő év január 1-től nemcsak az egyszer használatos étkezési eszközöket vagy épp a szívószálakat tiltanák be, hanem az 50 mikronnál vékonyabb, az új szabály szerint “könnyű műanyag hordtasaknak” nevezett – közkeletű nevén kifligyűjtő, illetve “csíkos” – zacskókat is.

Az ennél vastagabb szatyrok esetében pedig maradna a jelenlegi, viszonylag magas termékdíj – írja a lap.

A rendelettervezet felhívja a figyelmet: a magyar kormány annak ellenére tiltja be január 1-vel a vékony zacskókat és az összes egyszer használatos műanyag poharat, hogy erre nem vonatkozik uniós kötelezvény.

A Greenpeace tegnapi közleményében üdvözölte, hogy a kormány kivezetné az egyszer használatos műanyagokat. Azt, hogy az uniós kötelezettségen túlmenően a műanyag zacskókat is betiltják, saját sikerükként könyvelik el. Ebbéli követelésük mellett eddig negyedmillió aláíró állt ki.

/via Népszava/

Hirdetés

Előző sztori

Eső, napsütés, hideg, meleg: ez lesz hétvégén!

Következő sztori

Színfalak mögött: így küzdenek a koronavírus ellen a pécsi kutatók!

Legutóbbiak innen: Közélet