Amália

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lőttek a mézédes magyar dinnyének idén Pécsen?

/

A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de az időjárás idén több szempontból sem volt megfelelő. A gazdák az áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt nem tudtak korán ültetni, a helyzet pedig azóta sem javult. Lőttek az idei dinnyeszezonnak?

Hirdetés

Szin József baranyai termelő lapunk megkeresésére elmondta, hogy az április végi fagykárok a baranyai dinnye közel negyedét elpusztították. Békés megyében, ahol az ország dinnyeállományának mintegy felét termelik, sokkal komolyabb fagykárok voltak. Itt a termésnek több mint a fele elpusztult.

Bár a húsvéti fagyok után a termés elkezdett újranőni, több hetes “késésben” van az eredetileg június 20-ára tervezet baranyai görögdinnyeállomány.

A termelő szerint elsősorban az alagútfóliás dinnyéről van szó, Baranyában egyelőre nem termelnek sátorfóliás dinnyét, a szabadföldi gyümölcs érése pedig még későbbre tolódik.

– Három héttel ezelőtt már voltak kis dinnyék, akkor úgy kalkuláltam hogy június 20-a körül már árulhatom a pécsi vásárcsarnokban az érett görögdinnyéket. Most azonban még mindig nincs termés, azóta virágzik a dinnye, de nem köt meg a hideg hajnalok miatt – mondja a termelő.

A görögdinnyének 35-40 nap kell az éréshez, ezért a számítások szerint leghamarabb július 10-e felé lesz termés.

Ekkorra már a szabadföldi dinnye is jó eséllyel beérik, minden bizonnyal egy időben az alagútfóliás dinnyével. Ám sajnos sem egyik sem másik nem lesz csúcstermés, a kései érés pedig akár még árzuhanást is okozhat a magyar piacon Szin József szerint.

Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel csökken az idei állomány a tavalyihoz képest, de egy 20-30 százalékos visszaesés biztosan tapasztalható lesz.

Addig azonban még sok minden változhat, az őstermelő szerint a görögdinnye egy rendkívül kényes növény, ezért egyik napról a másikra “el lehet rontani”.

Ha nagyon vágyunk a dinnyére…

…akkor ráfanyalodhatunk a bolti verziókra, ami korábban jordán meg marokkói dinnye volt, de most már megjelentek az olasz, meg a görög gyümölcsök is. Szin József kiemeli, hogy ezekkel a termékekkel érdemes vigyázni, ugyanis nagyon szép pirosak és vékony héjúak tudnak lenni, de sokszor nem olyan édesek és finomak mint a hazai társaik. Az igazi ínyenceknek ezért inkább érdemes kivárni a júliust.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Helyenként alakul ki zápor, zivatar

Következő sztori

Forradalmi vakcinát tesztelhet hamarosan a PTE!

Legutóbbiak innen: Gasztro

bool(false)