Címlap Közlekedés Sötétben vilá...

Sötétben világító kerékpárúttal kísérleteznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világító kerékpárút valósulhatott meg Esztergomnál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek köszönhetően. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de ha beválik, akkor más helyszíneken is alkalmazzák majd.

Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében.

A társaságunk által támogatott kísérleti út- és hídépítési program keretein belül elkészült beruházás célja a közvilágítással nem érintett útszakaszokon fokozottabb optikai vezetés, illetve figyelemfelkeltő fényfestés megvalósítása, amelynek révén elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok stb. biztonsága növekedhet

fogalmaz a társaság Facebook posztjában.

A kísérleti jelleggel beépített anyag úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcse, amelyeket a nap fénye feltölt, majd az így kezelt felület világít a sötétben.

Az új anyag beépítését a napokban kezdték el a szakemberek és az eredmény már most jól látható. A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tudják tesztelni, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat.

A következő időszakban folyamatosan vizsgálják majd az így megépített szakaszt és az üzemeltetési tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról.

Nagyon bízunk benne, hogy hosszú távon is jól működik ez a kísérleti projekt és más helyszíneken is alkalmazhatjuk majd. Ha beválik, akkor a közvilágítással nem érintett útszakaszokon gyalogátkelőknél, kerékpárutaknál, sávjelzéseknél, járdáknál, lassítószigeteknél, úttartozékoknál is lehetne később alkalmazni.

– írják a szakemberek.