Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi időszakban több kép is megjelent Pécs belterületén, házak között, utcákon felbukkanó megtermett kígyókról, amelyek nem kis riadalmat okoztak. Van mitől tartanunk?

„Hívatlan vendég az udvarunkban”, írta egy hölgy egy gyönyörű kígyót ábrázoló fotó fölé. Az utóbbi néhány héten bizony nem volt meglepő, ha belefutottunk egy-egy megtermett csúszómászóba, Pécs belterületén is sűrűn elfordulnak ilyen esetek, illetve természetesen a Mecseken is találkozhatunk kígyókkal.

Nászidőszak van, párt keresnek maguknak

– Zömében erdei siklókkal futnak össze ilyenkor az emberek. A telelés után, amikor melegszik az idő, áprilisban, májusban nekiindulnak, táplálék után kutatnak, vedlenek és párt keresnek maguknak, hiszen nászidőszak van. Nagyon jó a szaglásuk, a hímek messziről megérzik a nőstényt, és igyekeznek felkutatni – válaszolta a Pécs Aktuál kérdésére Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Másfél-kétméteres erdei siklókkal is összefuthatunk

Nagyon fontos, hogy ne bántsuk őket, ugyanis egyrészt ártalmatlanok, hiszen Pécsen és környékén nem élnek mérges kígyók, másrészt hazánkban az összes kétéltű és hüllő védett állatnak minősül. Ha találkozunk velük, csodáljuk meg őket messziről, aztán hagyjuk, hadd menjenek az útjukra! Ne maradjon hoppon a menyasszony…

– Pécs belvárosában is nagyon sokszor jelentenek kígyóészlelést, a Király utcában és a Széchenyi téren is rendszeresen fogunk be állatokat. Évente közel száz ilyen esetünk biztosan van. Kilencven százalékban erdei sikló a „tettes”, amely egyébként jókorára megnőhet, akár kétméteres is lehet! A jóval kisebb rézsikló inkább a Mecsekoldalban fordulhat elő, és belefuthatunk vízisiklóba is.

Megeshet még az is, hogy nem is kígyó az a kígyószerű valami, amivel találkozunk, hanem lábatlan gyík. A felületes szemlélő összekeverheti a kettőt, de azért elég nagy a különbség – a lábatlan gyík egyébiránt 40-50 centisre nőhet meg.

Csak hasonlít a kígyóra: egy lábatlan gyík
A hívatlan vendég a ház mellett „osont”