Címlap Állatvilág Hódít a mecse...

Hódít a mecseki hód? Már az erdő mélyén is látták a rágcsálót

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három éve a Malomvölgyi-tónál volt szenzáció, most pedig a Mecsek, egész pontosan a Melegmányi-völgy patakkal szegélyezett részén fedeztek fel hódot a futók. Az állatról videó is készült, ami egyáltalán nem zavarta a jeges pancsolásban.

Hódkedvelők még ne induljanak útnak!

Nem biztos, hogy ez az állat ezen a területen valóban letelepedett – erősítette meg a Pécs Aktuál kérdésére a Mecsekerdő Zrt. Ez csak tavasszal derül ki, addig türelmünket kérték a szakemberek, hogy az állattal kapcsolatban kérdezősködjünk.

Fotó: Onedoor/Seres Milán

Öröm az ürömben? Elszaporodtak, aminek nem mindenki örül

Az biztos, hogy a hódok kérdése megosztja a szakértőket. A 19. század közepére a vadászatuk miatt kipusztult a magyarországi állomány. A környező országokban elkezdték őket betelepíteni, ami annyira jól sikerült, hogy nem csak az érintett államokban telepedtek meg a hódok. 2019 év végére már 8500 példányra nőtt a hazai állomány. Ami egy részről örömteli, másrészt viszont átrendezheti a vízparti élőhelyeket. A Dunán és a Tiszán minden kilométerre jut egy-egy család.

Átrendezhetik a Mecseket?

Fotó: Onedoor/Seres Milán

A vastag fákkal is elbánó, „csupán” a fogait élesítő hódok védett állatok, ezért nem bántják őket. Kitelepítésüknek sincs értelme, hiszen a megüresedő területre azonnal érkezik az utánpótlás. A Mecsekkel kapcsolatban korai lenne bármilyen következtetéseket levonni, mindenesetre figyelik az állat mozgását az erdészek.

FONTOS! A hód nem vidra! Bár sokan keverik, de a hód növényevő, míg a vidra halakat fogyaszt.