Címlap Állatvilág Ijesztő rovar...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs több részén is megjelentek a napokban a tőrösdarazsak; az állatok méretüknél fogva igen félelmetesek, de – a lódarazsakkal ellentétben – egyáltalán nem agresszív állatok, ráadásul védettséget élveznek, így nem is szabad elpusztítani őket.

Az elmúlt hét során a város több pontján is félelmetesnek tűnő óriás-tőrösdarazsak jelentek meg, amelyeket nagy termetük miatt sokan összetévesztettek a lódarazsakkal. A pécsi városüzemeltetési társaság közlése szerint a tőrösdarazsak azonban a lódarazsaktól eltérően nem agresszívek, nem kell tőlük félni. Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Nem is szabad őket elpusztítani, ugyanis védettséget élveznek.

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak, orrszarvúbogarak vagy szarvasbogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak.

Néhány héten belül a nász véget ér és a rajzó tömegek maguktól el fognak tűnni.

A faj Magyarországon 1988 óta védett (az egyedek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft). Az emberek sokszor a darazsakkal együtt sokszor a gazdaszervezeteket is elpusztítják, pedig az orrszarvúbogár is védett (az egyedek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft) és a szarvasbogár is törvényi oltalom alatt áll (az egyedek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 10 000 Ft).