32 év után könnyes szemekkel tért vissza István-aknára Laci bácsi

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkönnyezte a visszatérést az a nyugdíjas bányász, akit 32 év elteltével elvittünk egykori munkaállomására. Miklós László még gyerek volt, amikor dolgozni kezdett. A 76 éves férfi három évtizedet húzott le István-aknán. 

Tizennégy évesen kezdte

Miklós Lászlót már gyerekként érdekelte a szakma, tanulni azonban nem szeretett volna. Így végül István-aknán kötött ki 1959-ben.

Eleinte csilléket mosott-takarított. A főnökei látták, hogy szorgalmasan és ügyesen dolgozik, ezért tizenhat évesen felvették napszinti munkásnak.

– Amikor pici gyerekek voltunk, már akkor is gödröket ástunk. Azután elmentem a bányába és élveztem csinálni. Az egész olyan volt nekem, mintha egy játék lenne – mondta el lelkesen Laci bácsi.

Kitüntést is kapott a lelkes bányász

Két hónap híján 30 évet húzott le Laci bácsi a szénbányában. A hosszú évtizedek alatt nem unta meg szakmáját, végig élvezettel csinálta. Úgy érezte, hogy ő erre a szakmára született. Főnökei folyamatosan elégedetten beszéltek róla, amit mi sem mutat jobban a miniszteri Kiváló Bányász-kitüntetése.

Harminckét év után most a Pécs Aktuállal visszatért régi munkahelyére, ahol könnyes szemekkel idézte fel nekünk a múltat.

Laci bácsit végül 44 évesen nyugdíjazták egészségügyi gondokra hivatkozva, szilikózisa lett.

A Hősök terei fenegyerek

A ma 76 éves Laci bácsi Pécsen született, a Hősök terén éltek. Összesen tizenheten voltak testvérek. Családjának 90 százaléka a bányában dolgozott valamilyen beosztásban, végül ő volt az utolsó, aki lement oda.

Előző sztori

Áldozatként ne féljünk segítséget kérni, Pécsett is vannak, akikre számíthatunk

Következő sztori

Pécsi filmesek viszik el Amerikába a magyar Toszkánát

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1