49 éve ugyanott: még Fábry Sándornak is adott el kalapot Erika, a Király utcai boltos

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közel 100 éves ruhaüzletben 50 éve dolgozik Portik Mátyásné Erika. A 76 éves asszony mindig is kalapokkal, és egyéb kiegészítők eladásával akart foglalkozni. Amellett, hogy árul, még tanácsokkal is ellátja az ide betérőket, akik között Fábry Sándor és Fodor Zsóka is megfordult már. A jellegzetes boltocska a járvány ellenére sem zárt be, az üzlet tulajdonosa kora ellenére sem pihen. 

 

Évszázados múlt és minőség

Portik Mátyásné az üzlet pontos nyitásának dátumára nem emlékezett, viszont elmondta, hogy közel 100 éves lehet és mindig is ruhákat árultak itt. Igaz, a trendnek megfelelően mindig változtattak a kínálaton. Az idős és kedves hölgy 1972 óta dolgozik a boltban.

1992-ben Portik Mátyásné szerette volna megvenni az üzletet, de nagyon magas árat kértek érte, így végül bérlőként jutott hozzá. Ezt követően profilt váltott, jöttek a minőségi férfi és női kalapok, sálak, illetve női ruha kiegészítők (fehérnemű, harisnya). Volt idő, amikor kötött áruval is volt a polcon, de az iparág azon része egyszerűen elhalt itthon.

Hírességek is jártak nála

A POSZT alkalmával nem egyszer előfordult, hogy színészek betértek hozzá. Nem olyan rég Fodor Zsóka művésznő is vásárolt nála egy kalapot. Egyszer pedig Fábry Sándor is vitt is egy szép férfi fejfedőt Pécsről.

Szerelem és kalapok

Erika mindig kereskedelemmel szeretett volna foglalkozni, már gyerek korában tudta, hogy erre a pályára fog lépni. A szakmája és a bolt iránti szeretete hajtja máig – ám elmesélte, hogy élt már szebb napokat is a kalap bolt. Régen négy alkalmazottal ment a bolt, viszont mára egyedül maradt.

– Régen sokkal nagyobb élet volt a Király utcában és a ’90-es években volt, hogy a bolt előtt sorban álltak az emberek. A nagy multi cégek megjelenésével és a jelenlegi helyzet miatt viszont pang az egész utca és így a mi üzletünk is. Sokszor a vevők adnak nekem erőt, amikor bejönnek, és azt mondják:

Jajj, hát maga még itt van?!

– mondta el a kalapárus hölgy.

Az a fatönk, egy több mint 100 éves kalaptágító

49 éve ugyanabban az üzletben

Manapság az olasz kalapokat keresik az emberek, abból is a vadász, karimás vagy táncos kalapokat. Illetve a kalapsapkák, barett sapkák mindig az “örök” divatot képezték. Vevőit illetően vegyes a felhozatal, a fiataloktól kezdve az idősekig mindenki betér a boltba, aminek nemes egyszerűséggel Kalap-Sapka-Divatáru a neve. Vannak olyan törzsvásárlói is, akiket a nyitás óta ismer, azaz több mint 49 éve.

A jövőt illetően nem tudja Portik Mátyásné, hogy mi lesz a bolt sorsa, a járványhelyzet őket is megviselte. Viszont azt leszögezte, hogy nem fogja hagyni, hogy boltja és közel 50 éves munkája csak úgy kárba vesszen. Ezért a közeljövőben biztosan nem zár be a Király utcai butik.

Hirdetés
Előző sztori

Tüke Busz: új elnököt küldött a polgármester a céghez!

Következő sztori

Az ország legnagyobb részén sok napsütés várható

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1