Címlap Arc A hertelendi ...

A hertelendi csoda: Bernhardt Béla 60 évesen vágott bele, évente 130 ezren fürdenek és 20 ezren izzadnak nála

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A Balatonra készültem, hogy nyugdíjas éveimben majd ott nézem a vizet és elvitorlázgatok. De nem ezt az utat választottam – és milyen jól tette. Berhnardt Béla, a Magyarhertelendi Termálfürdő tulajdonosa 2008-ban nyitotta meg a fürdőt a baranyai faluban. Ma pedig? Egy 30 ezer négyzetméteres komplexumot és az ország első textilmentes szaunáját üzemelteti sikeresen. Sikeresen, mert évente 130 ezren érkeznek hozzá lubickolni, 20 ezren pedig izzadni az ország minden részéből, és még külföldről is.

14 éve járt először Hertelenden

Bernhardt Béla Komlón született. Meglepő, de 2007-ig Magyarhertelend közelében sem járt. Közgazdászként Németországban dolgozott, majd egy barátja miatt akadt dolga Hertelenden. Azóta viszont szenvedélyévé vált a fürdő.

Bernhardt Béla: a vendégekkel szaunázom, hogy lássam, min kell fejlesztenünk

– Amikor más a nyugdíjas éveire készül, én megpillantottam egy pusztulófélben lévő, kihalt fürdőt a Mecsek lankái között. Beleszerettem. Bár abban a pillanatban elképzelni sem tudtam, mibe vágok bele – meséli nevetve Béla, akivel egy kora reggeli időpontban találkozunk a fürdőnél, de arcán nyoma sincs a gyűröttségnek.

A geotermikus energiába fektettek volna a németek

– A német barátom egy termikus energiakitermelési rendszert akart létrehozni itt, de ezt nem tudta megvalósítani. Ekkor jött el a pillanat, hogy a bank értékesíteni akarta a területet és felkértek, segítsek eladni a fürdőt. Végül belevágtam és megvettem a teljesen lepusztult ingatlant. Azóta viszont nincs megállás, 2008 óta szinte folyamatosan építkezünk.

Nem véletlenül van pálinkásüveg a falakban

Bernhardt Béla számára fontos volt, hogy a természet visszaköszönjön a beltéren is.

Egy osztrák művész ihletett, akivel volt szerencsém találkozni. Ő Friedensreich Hundertwasser, aki az organikus építészet és a “mindent felhasználok” híve volt. Ezt szerettem volna én is átadni az ideérkezőknek – mondta Béla

Béla először 1971-ben szaunázott, azóta szenvedélye az izzadás

A Magyarhertelendi Termálfürdő zászlóshajójának is hívják a szaunavilágot, mert Magyarországon az elsők között vezette be a textilmentességet. Azaz azt, hogy itt fürdőruha nélkül lehet csak izzadni. Ez külföldön már évtizedek óta “szabály”, Béla is ott találkozott ezzel először.

– A testvérem vitt el először szaunázni Németországban. Jó alaposan felkészített, mi vár majd ott rám. Emlékszem, azt mondta: nem lesz az embereken ruha. Ez így is volt. Ami viszont meglepett, hogy ezt olyan természetességgel kezelték, aminek hatására már én sem feszengtem – emlékszik vissza a pillanatra Béla.

Németországban 50 éve van szeánsz, 14 millióan szaunáznak

– Igaz, akkoriban gyógyteákat kevertek illatként, de már a ’70-es években adtak erre a németek. Magyarországon a lakosság csupán 3 százaléka használja a szaunát, annak ellenére, hogy az előnye köztudott – mondja Bernhadt Béla, aki maga is heti kétszer minimum beül izzadni a vendégek közé.

2008-ban nyitottak meg, majd 2011-ben már fedett fürdő várta a pihenni vágyókat

MEGTISZTELŐ, HOGY A MAGYARHERTELENDI SZAUNAVILÁGOT MAGYARORSZÁG LEGJOBBJÁNAK MINŐSÍTIK

Egy este alatt 100 embernek van itt szaunaorgazmusa

Bár erre a kifejezésre még mindig sokan kapják fel a fejüket, a most 72 esztendős Bernhardt Béla kielégítő választ tud adni arra, hogy ez hogy történhet meg.

Két szaunamester 14 percen keresztül keveri az Endorfin szaunában a levegőt. Az emberek imádják.

– Ez egy olyan pillanat a szaunafelöntések során, amikor a forró szaunában hideget érez a vendég, egyfajta borzongás fut át rajta a szaunamesterek által végrehajtott legyezések következtében. Nem történik más, mint endorfin szabadul fel a szervezetben, ami köztudottan jó érzéssel tölt el mindenkit – mosolyog Bernhard Béla.

Nincs megállás, újabb bővítés jön

Elkerített rész van a szaunásoknak, ahol friss levegőn is tudnak pihenni egy-egy szeánsz között

Magyarhertelenden – amellett, hogy a különböző kulturális programokra is nagy hangsúlyt fektetnek (nyáron színészek, énekesek is fellépnek a fürdővendégek előtt) – még arra is jut energia, hogy folyamatosan fejlesszenek valamit.

– Azt vettük észre, hogy a kisgyermekes családok is keresik a fürdőzés élményét. A jövőben nekik szeretnénk kedvezni olyan attrakciókkal, mint a csúszdák és kismedencék – részletezte a terveket a tulajdonos.

A fürdő a hertelendi házak értékét is feltornázta

– Érdekesség az is, hogy miután a fedett fürdőnk 2011-ben elkészült, az jelentős befolyással bírt a környező nyaralókra. A turizmus kezdett felvirágozni és érezhetően ma is tart, sőt egyre többen érkeznek nyaralni hozzánk, ami számomra nagyon jó érzés. Az itt élők és mi is bízunk a fürdő jövőjében – zárta szavait Béla.

Magyarhertelenden 1958-ban fedezték fel a meleg vizet, ami 1050 méter mélyről tör fel 3 bár nyomással

Mi is a szaunaszeánsz? 14 perc alatt a forró kövekre vizet, jeget és illóolajokat bocsátanak, majd ezt legyezik el a vendégekre 90 fokban a szaunamesterek.