Bringások! Egyedülálló pálya épült Hosszúhetényben!

///
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igaz, tavaly adták át, de mára hatalmas sikere van annak a két új pályának, amit Hosszúhetényben alakítottak ki a bringásoknak. A két kilométer hosszú hegyi vonalon és falu szívében található pumptrack pályán bárki sportolhat, mindezt ráadásul teljesen ingyenesen! Ennek pedig nem csupán a baranyai, de az ország bringásai is örülnek, rengetegen tekernek el Heténybe emiatt. 

 

 

Legálisan is zúzhatnak a sport szerelmesei

Hosszúhetény központjában, a Hármashegy utcában egy pumptrack-, Kövestetőn pedig egy enduropálya, úgynevezett. flowline épült 2020 őszén. Korosztálytól függetlenül bárki gurulhat vagy ugrálhat az új terepen – természetesen személyes felelősséget vállalva.

Pumptrack pálya, ahol elvileg pumpálni kell a bringát, hogy az haladjon

A pumptrack pályát a fiatalok használják leginkább. A kisebb ugratók és visszafordítók segítik a sportág újoncait, hogy az alapokat könnyedén megtanulhassák.

Hegyi szakasz két kilométer hosszan

Ami pedig a hegyi szakaszt illeti, eddig három területen, a Hármas-hegy, Kövestető és a Zengő oldalában külön két-két kilométer hosszú endurovonal épült. Ezek közül aktívan a kövestetői pályát lehet használni, a másik kettőn csak versenyeken lehet tekerni. Itt különböző ugratók, visszafordító- és döntött kanyarok, letörések várják a komolyabb kihívásra vágyókat.

Országosan is népszerű Hosszúhetény

Idehaza kevés legálisan használható biciklipálya van, így az ország pontjáról is érkeznek Hosszúheténybe. Hétvégente átlagosan 20 és 40 közötti látogatója van a pályáknak. Október elején a kövestetői pálya fog otthont adni az Országos Bajnoki Enduro futamnak, amit a Magyar Kerékpáros Szövetség rendez.

Ilyen még nem igazán volt

Horváth Attila, a Zengőaljai Kerékpáros Egylet elnöke elmondta, hogy ehhez fogható biciklipálya még nem épült az országban. Azzal tűnik ki a többi pálya közül, hogy legális engedélyeztetés mellett nem lapátokkal, hanem munkagépekkel készítették. Ebben Tarr Tamás segített, aki az országban és külföldön is több hegyi pályát épített már különböző sportágakban.

A változatos vidéknek köszönhetően – szakemberek bevonásával – sikerült kihasználni a terület adottságait, így a sport szempontjából is egy sokszínű pályákról beszélhetünk.

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Mecsekerdő Zrt., a civilek és a helyi önkormányzat kiemelkedő együttműködést tanúsított az ügyben – mondta Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere.

Civilek és önkormányzat kéz a kézben

A pályák fele-fele arányban pályázati és önkormányzati forrásból valósultak meg. A karbantartásban pedig a civilek is részt vesznek majd, de újabb pályázatokat is bevonnak majd.

Tovább fog fejlődni

A bringás fejlesztéseknek azonban nincs vége. Csörnyei László elmondta, hogy idén egy újabb pályázatot adtak be, amelynek keretén belül a Kövestetőn elhelyezkedő enduropályát bővítenék.

Az önkormányzat és a helyi biciklis közösség célja, hogy feltegyék Hosszúhetényt a kerekezők térképére.

Előző sztori

Arcon szúrtak egy panzióst Mohácson

Következő sztori

Jó hír, hogy nem kell fagyoskodni a távfűtéses lakásokban!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1