Címlap Arc Bye Alex mell...

Bye Alex mellett basszusgitározik és énekel a pécsi srác, Poór András

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyerekként Linkin Parkot gitározott volna, most viszont Bye Alex mellett basszusgitározik, énekel, zenét ír, sőt igazán jó barátja is lett a zenekar frontemberének. Hogy hogyan került a pécsi garázsból a nagyszínpadra a basszusgitáros? Arról a 101.7 Pécs FM stúdiójában beszélt. 

Gyerekként utált gitározni

András még az általános iskolában kezdett klasszikus gitáron tanulni, de valahogy nem jött be neki a barokk- és egyéb komolyzenei stílus.

– Amikor kezdett kinyílni a csipám, megkérdeztem a gitártanáromat, hogy megnézhetnénk-e a Linkin Parktól a Somewhere I belong akkordjait? Ő pedig hebegett-habogott, hogy ezt nem lehet. Utáltam azt a vaskalapos rendszert – mondta András.

Bye Alexszel írták ezt a polgárpukkasztó dalocskát, ami igazán fülbemászó

30Y hozta el neki a fordulópontot

A gimnáziumban nem is játszott már hangszeren, inkább a kórusban tevékenykedett. 16 évesen azonban az egyik 30Y-koncert teljesen “megfertőzte”. Ekkor döntötte el, hogy zenével akar foglalkozni.

Garázsból a nagyszínpadig

Andris barátaival folytatta a zenélést, még az X-Faktorba is bekerültek 2017-ben a Diary-vel. Ám a műsor közepénél kiestek a versenyből. Egy évre rá, 2018-ban újabb lehetőség jött vele szembe: Bye Alex és a Slepp új gitárost keresett.

– Facebookon írta ki Alex, hogy egy új basszusgitárost keresnek. Előny volt a vokál, a színpadi megjelenés, meg persze a korcsoport. Eléggé magamra ismertem ebben, így elküldtem a jelentkezésemet videóban.

A sok jelentkező közül Andrist választották ki, egyből el is hívták egy próbára. Egy dolga volt: gyorsan betanulni a számokat. Ez nem esett nehezére a pécsi zenésznek, ugyanis már régóta követte a banda munkásságát. Mi sem mutatja jobban Alexék elégedettségét, minthogy a második próbaterem után már vitték is a következő koncertre Andrist.

Alex és a Slepp

Andris gyorsan felvette a csapat rezgéseit. Sőt, a zenekar frontembere mikrofon mögé is állította Andrást, hogy vokálozzon neki. Emellett pedig dalszövegeket is ír.

– Alex sokak számára egy nehéz személyiség, és nem találják vele a közös nevezőt. Valahogy nekem sikerült ezt mégis megoldanom, és felnézek rá nemcsak emberileg, hanem szakmailag is. Mások vagyunk, de hasonlóan gondolkozunk, egy kicsit magamra ismertem benne. Amit pedig mutat és látunk róla a közmédiában, az csak a felszín. Sokkal mélyebb személyiség. De nem akarok itt csöpögni róla, nagyon jó barátom, pont – mondta Andris.

Mini Cooper és borgőzös pezsgőfürdő

A két jó barát egy évvel ezelőtt írt egy közös dalt, amit le is forgattak – ez viszont most debütált január végén. A Mini című dal inkább egy geg, mint popsláger, de ez is volt a cél: a polgárpukkasztás.

Az új dalukat – ami egy punkrock stílusú szám lesz – egy balatoni, borgőzös jacuzzizás közben írták meg a srácok – mondta Andris.

Egy álom valósult meg

Gyerekkorában mindig erről az életről álmodozott, de ez inkább csak ábrándozás volt, mintsem tudatos tervezés. Viszont most 29 évesen úgy él, ahogy mindig is szeretett volna.