Retteghetnek a mutánsok, érkezik a mindent legyőző új vakcina!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majmokon és egereken már bizonyított az oltásjelölt, amely a SARS-CoV-2 mellett a SARS-CoV-1 ellen is védelmet nyújtott.

Pánkoronavírus-vakcina

Az oltásjelölt – amely úgynevezett pánkoronavírus-vakcina – nanorészecske segítségével építi ki a védelmet, írja a MedicalXpress. Az Infostart beszámolója szerint a test sejtjeinek receptoraihoz kapcsolódást elősegítő vírusdarabkát egy adjuváns segítségével készítik elő. A kutatással kapcsolatos eddigi eredmények nemrég jelentek meg a Nature-ben.

“Tavaly tavasszal kezdtük el ezt a munkát azzal a felismeréssel, hogy mint minden vírusban, a koronavírust okozó SARS-CoV-2-ben is előfordulhatnak mutációk” – mondta Barton F. Haynes, a Duke Humán Védőoltási Intézet (DHVI) igazgatója.

Hatásos a variánsok ellen

“Az mRNS-vakcinák már fejlesztés alatt álltak, így azt kerestük, hogyan lehetne fenntartani a hatékonyságukat, ha majd a variánsok megjelennek. Az ezzel a megközelítéssel fejlesztett oltás

nemcsak a globálisan eredetileg elterjedt változattal szemen biztosít védelmet, hanem az azóta megjelent brit, brazil és dél-afrikai variánssal szemben is.

– fogalmazott a szakember.

100 százalékos védelmet nyújt

Az oltás százszázalékos védelmet adott a majmoknak – a semlegesítő antitestek szintje is magasabb volt vérükben, mint az emberekben jelenleg fertőzés vagy oltás után kialakuló szint.

A koronavírus egy kis részének több másolatát vetettük be, hogy a szervezet immunrendszere fokozottan reagáljon rá. Ez nemcsak abban segít a szervezetnek, hogy megakadályozza a fertőzést, hanem a tüskefehérjén lévő, sebezhető helyet is gyakrabban veszi célba. Ezért hatékony ez a vakcina a SARS-CoV-1, a SARS-CoV-2 és még legalább négy koronavírus, valamint további állati koronavírusok ellen

– mondta Kevin Saunders, a tanulmány vezető szerzője.

Húsz év alatt három járvány

“Az elmúlt húsz évben három koronavírusjárvány volt, ezért szükség van olyan hatékony vakcinák kifejlesztésére, amelyek a következő pandémia előtt célba tudják venni ezeket a kórokozókat” – tette hozzá Haynes.

(Fotó: Duke University School of Nursing)

Előző sztori

Egy-egy helyen viharos lökések is lehetnek

Következő sztori

Bye Alex mellett basszusgitározik és énekel a pécsi srác, Poór András

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1