Címlap Arc Elmeorvosi vi...

Elmeorvosi vizsgálatra küldhetik Orbán Viktor mániákus üldözőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elrendelték az őrizetbe vételét és zárt elmeosztály vár Orbán Viktor zaklatójára, aki nem más, mint a nyár végi gazdatüntetések főszervezője! Legalábbis ezt teszi lehetővé a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki döntése – írta meg a Blikk.

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő a fővárosi Dózsa György útra tervezett traktoros megmozdulást, de a többhetes demonstrációkra alig érkezett valaki. Viszont ebben az időszakban a terrorelhárítók jelentése szerint többször is a kormányfő közelébe férkőzött, egy esetben feltartotta a védett vezető konvoját, hogy lemondásra szólítsa fel.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szeptember végén közölte, hogy közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt hallgatta ki gyanúsítottként Szabót. A szegedi képviselőt péntek délután rendőrök fogták közre, miután elrendelték őrizetbe vételét. A politikus számára ez nem volt váratlan, Facebook-oldalán néhány napja tette közzé a Terrorelhárítási Központ jelentését, amelyet egyébként a rendőrök eredendően a nyomozó ügyészségnek címeztek.

Összesen öt olyan esetről számolnak be, amikor a képviselő a védett személy közelébe férkőzött, mégpedig kijátszva a biztosítást. Egyebek között 2021. december 13-án besorolt a Budapesten tárgyaló Emmanuel Macron akkori francia elnök kísérő konvojába, s így a nyilvánosság elől lezárt területre is sikerült bejutnia.

A jelentés szerint 2022. szeptember 5-én pedig a Karmelita kolostornál várakozott.

A védett vezető Karmelita kolostorból való távozását megvárva, gyalogosan a konvoj elé állva megkísérelte azt megállítani. Mindezt a személyvédelmi egység megakadályozta“ – áll szó szerint a hivatalos dokumentumban. Egy társa pedig az ő jelzésére autóval próbálta útját állni a kormányfőt szállító konvojnak.

A jelentés szerint szeptember 7-én kilométereken át követte a védett vezetőért induló konvojt, többször a buszsávban haladt, s közben telefonjával élőben közvetítette az akciót. Szeptember 19-én pedig az egyik belvárosi filmszínháznál várt, próbálta követni a biztonsági autókat, de ebben megakadályozták. A Terrorelhárítási Központ jelentése szerint Szabó cselekményeit a “rámenősség és a gátlástalanság jellemzi”.

Az önkormányzati képviselő az elmúlt néhány napban többször is jelezte a Facebook-oldalán látható videós közvetítésében, hogy 

a nyomozó ügyészség indítványozta az elmeorvosi megfigyelését, amely elrendeléséről a bíróság hivatott dönteni.

Szabó péntek délelőtt még elegáns öltönyben érkezett a bíróságra, igaz, jó fél órát késett. Mintegy 40 főből álló szimpatizánscsoport várta zászlókkal, molinókkal a bíróság épülete előtt.

 A terrorelhárító jelentése nagyjából fedi a valóságot, némely helyen hiányos, szakszerűtlen – ismerte el lapunk érdeklődésére a lezárt épületbe belépés előtt Szabó. – Különböző helyszíneken és egyeztetett időpontokban ott voltam, találkoztam a miniszterelnökkel Balatonalmádiban, a veje nyaralójában, vagy a TEK biztosítása mellett a személyi titkára közvetítésével a Kossuth rádióban. Valóban ott voltam Macron elnök látogatásakor a Várkert Bazárban, és találkoztam a Cinege utcai háza előtt is a testőre tudomásával.

A tárgyalásra belépve előzetesen nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a bíróságról egyenesen az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Intézet szigorúan őrzött osztályára viszik. Végül a bíróság nem így határozott, az elmondása szerint visszautalta a döntés lehetőségét az eljáró ügyészségnek.

A lap megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészségtől, hogy ezek után várható-e, hogy az ügyészség érvényt szerez az indítványának, és elrendeli a férfi őrizetbe vételét, és zárt osztályon történő elmeorvosi vizsgálatát?

“A gyanúsított közösségi médiában közzétett állításaival ellentétben a bíróság ma nem döntött érdemben az ügyben, tekintettel arra, hogy a szegedi önkormányzati képviselő a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg az ülésen. A nyomozó ügyészség elrendelte a gyanúsított őrizetét.

– közölték.

Ezt követően még autóval eljutott a város széli gyorsétteremig Szabó Bálint. Itt azonban a lap úgy tudja, hogy percekkel később rendőrök jelentek meg, s több híve szeme láttára beültették egy rendőrautóba.

(via Blikk)