Érzelmi hullámvasútra kalauzol el a pécsi duó, avagy bemutatkozik a Daydreaming Twins

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dargó Dávid és Pap Kristóf gyermekkoruk óta barátok. A gimnáziumi évek után ugyan külön utakon jártak, de a kötelék megmaradt. Az egyik ifjú irodalomban utazik, míg a másik a gitárhúrokat pengeti lassan 20 éve már. Úgy gondolták, hogy összerakják tudásukat és kipróbálják, hogyan tudnak ellavírozni a magyar zenei világ viharos vizein. És, hogy mit is tudnak a srácok? Az alábbi írásból kiderül.

Pécsi arcok, avagy a Daydreaming Twins

A kétfős formáció idén nyáron alakult meg hivatalosan, de már korábban is elkezdtek dolgozni számaikon a srácok. Sokáig gondolkoztak a zenekar néven és rengeteg magyar verzió szóba jött, de végül

a Daydreaming Twins nevet írták ki zászlajukra.

Furcsa lehet sokak számára, hogy idehaza valaki angol nevű zenekart alapít, de ez ma már teljesen elfogadott és normális. Már csak azért is, hogy ha az ember külföldi koncerteken is gondolkozik, akkor egyszerűen jobban cseng a nemzetközi nyelv.

A fiatal alkotók úgy gondolják, hogy a dalszövegeik- és zenéjüknek fúziója, a hangulata az, ami leginkább jellemzi őket. Magyarul nehéz lenne ezt egyértelműen megfogalmazni, ezért ezzel az angol kifejezéssel írnák le magukat: daydreaming. Ugyan a magyarban ezt sokféleképpen lehetne lefordítani, mint például az „álmodozó” vagy „révbe meredő”, de dalszövegeik révén talán a „merengő” szóval lehetne ezt a legjobban definiálni – mondta el a két fős zenekar.

A zenét illetően Dávid felel a hangszerelésért és az éneklésért, míg Kristóf írja a dalszövegeket és néha a vokál szerepében is felbukkan. Dalaik egy része az előre megírt dalszövegekből készül, amire utólag Dávid találja ki a dallamot és a hangszerelést. A másik részük pedig ellenkezőleg, a Dávid által megkomponált dallamokra találja Kristóf a dalszöveget.

Az indie songwriter-singer műfaját bővítik idehaza, ami egyelőre nem igen számít populáris műfajnak itthon – legalábbis nem sokan futottak még be vele Magyarországon.

Mi is az indie singer-songwriter zenei stílus?!

Kicsit nehéz magát a stílust definiálni. Az indie műfaj az alternatív rockból nőtte ki magát és lett egy önállú ágazat még a ’90-es években. Míg a Singer-songwriter (énekes-dalszerző) értelemszerűen azok az előadók, akik saját maguk írják meg, komponálják és adják elő dalaikat, dalszövegeiket és dallamaikat.
Ennek a kettő műfajnak a sajátos vegyülete, Magyaroszágon leginkább az alter zenéhez hasonlítanák.

Az első korong, és amit mondani kíván

Első albumukat a „Megpihenni”-t szeptember 10-én tették közzé, amely 12 számot tartalmaz – mindehhez pedig saját képi anyag is társul. Az albumon található számok némelyikében feltűnik még Bali Gabriella és csellója, illetve Harsányi Miklós, aki szintetizátorával egészítette ki a magányos gitárjátékot.

Stílusában tekintve számaik melankolikus, szomorkásabb életvitelűek – persze ahogyan oly sok zenei album – ez is egy történetet szeretne megeleveníteni, amely az elszakadásról, magányról, magunkba fordulásról és felemelkedésről szól.

A számok egymásutánja és a hozzájuk tartozó videóklippek is erre reflektálnak, egy srác hosszas vívódása két párkapcsolat között.

Dávid és Kristóf hozzátette, hogy nincs egy konkrét sztori a háttérben, amit el akartak volna mesélni. Szimplán az emberi érzésekről, a kapcsolatokról és azoknak a megélésről szeretnének jelenleg gondolatokat és emóciókat kiváltani.

„A húgom például nem rég alapított családot férjével és nagyon jól megvannak. Ő azt mondta nekem, hogy a gyermeki otthontól való elszakadás és új otthon teremtéséhez vezető út az, amit számára a dalaink jelképeznek”

– mondta el Kristóf

„Egyetértek Kristóffal, igazából az élet szinte minden területére rá lehet ezt húzni – a folyamatos változások elfogadása és az abból való kiemelkedés tudná leginkább jellemezni ezt az albumot”

-tette hozzá Dávid.

A zenekar két tagja és a megalakulás pillanata

A közel harmincas éveiben járó pécsi srácok, Kristóf (28) és Dávid (29) tizenegy éves koruk óta barátok és fél életen át egy iskolába jártak. Ezt követően az egyetem után külön utakra léptek – de alkotási vágyuk sosem hagyott alább.

Kristóf gyerekkora óta foglalkozik írással, verseket és novellákat körmöl – innen jött a dalszövegírás. Dávid már kölyök kora óta gitározik és közel 10 évet járt a Pécsi Liszt Ferenc zenei iskolába, ahol klasszikus gitározást tanult. 16 évesen hagyta maga mögött a zenész sulit és utána egészen pontosan 13 évig csak hobbi szinten játszott.

Dargó Dávid (b) és Pap Kristóf (j)

Maga a közös munka ötlete 2019 decemberében merült fel, amikor a srácok beültek egy szokásos péntek esti sörözésre a városban. A beszélgetés közben fogant meg bennük a gondolat, hogy

„Mind a ketten tudtuk a másikról, hogy mivel foglalkozik szabadidejében. Ő gitározik, én verseket írok, akkor miért ne rakjuk össze a kettőt?! Jön 2020, egy szép új kerek év lesz és csináljunk valamit. Próbáljuk meg, hogy hátha összetudjuk hozni a kettőt. Igazából kihívásnak éltük meg.”

-mesélte el a két pécsi alkotó.

A jövőre nézve

Egyelőre még nem mer nagyot álmodni a duó, de azért akadnak tervek bőven a pincéjükben. Első sorban mindenképpen szeretnének egy új albumot vagy kislemezt kiadni az elkövetkezendő 1-2 évben.

„A járvány alatt csináltuk a „Megpihenni”-t és 5-6 számot akartunk eleinte. Aztán a zárlat miatt rengeteg időnk volt és ebből lett az, hogy csináltunk úgy 16 számot. Az albumon jelenleg 12 szám található meg és bőven akad még ötletünk. Szóval munícióból nincs hiány”

-mondta el Kristóf

Mindezek mellett élőben, közönség előtt is szeretnének játszani, első albumbemutató koncertjük Október 3-án lesz 16:00-kor az Orfűi Malmoknál. A belépés ingyenes.

Idény nyáron hatalmas lehetőséget kaptak a srácok, amely sajnos a járvány függvényében dugába dőlt. A Fishing On Orfű fesztivál minden évben megrendezi a feltörekvő zenészek számára a saját tehetségkutató versenyét, ahol 130 pályázó közül a szakmai zsűri kiválasztja a tíz legjobbat. Ebből a top 10-ből pedig közönségszavazás révén kerül ki az a három győztes, akik különböző napokon léphetnek fel a Nagysátorban. A Daydreaming Twins az első helyet érte el ezen a versenyen, szombati napon léptek volna fel.

Sajnálják a srácok, hogy végül nem jött össze ez a hatalmas lehetőség, de már magát a jelölést és az első helyezést is hatalmas megtiszteltetésnek érezték.

Akik kíváncsiak lennének a pécsi Daydreaming Twins zenei munkásságára, azok itt és itt hallgathatnak bele ingyenesen elérhető dalaikba.

Ami pedig engem illet – személy szerint ritkán hallgatok hasonló zenét, de a remek gitárjáték és az összhang, ami a melankolikus dalszövegek és a dallamok között jelen van, engem meggyőzött. Van, aki számára egysíkú lehet egy idő után ez a stílus, ennek ellenére még is sikerült megtalálnom számaikban azt a bizonyos, saját történetemet. Ezzel a dallal zárnám soraimat.

Előző sztori

Szerdán több órára kisüt a nap

Következő sztori

Így fogná be a szánkat a hatalom Pécsett!