/

Így fogná be a szánkat a hatalom Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
Blanka, Bianka
/

Már megpróbáltak lapunkkal szemben jogilag fellépni, elvették volna a nevünket, de ez nem sikerült. Most koncepciós ügyet kreáltak, és övön aluli ütésekkel és rúgásokkal támadnak bennünket. Csak azért, mert van hangunk, vannak történeteink, lassan 20 ezren követnek bennünket naponta. Zavarjuk a városvezetést, mert az igazat írjuk és nem szépítünk. Most trükköket is bevetve, lesből és "álcaháló alól" támadtak, nem is akárhogyan, mert nem engedünk a befolyásolási kísérleteknek. 

Lapunk kiadójának vezetőjébe igyekezett – vélhetően politikai utasításra – belerúgni az önkormányzat kiadványa, és egy másik propagandalap, a Szabad Pécs; de a hangzatos címek mögött valójában nincs „leleplező” tartalom. 

Kamucikkek a revolver lakájmédiában

Ingyen adták bérbe a városközponti kávézót a fideszes önkormányzat idején, a vállalkozó szerint minden rendben van” címmel írt „leleplező” cikket az önkormányzat szarkeverőzéséről elhíresült főszerkesztője. Már a „cikk” címe sem igaz, hát még a folytatás. Pécs főterén 15 évig nulla forintért bérel kávézót és irodákat a pécsi Fidesz-közeli hírportált működtető vállalkozó – hirdeti harsányan Péterffy Attila kávépartnere, Babos Attila, kormánygyűlölő, egyoldalú revolverlapjában.

A vélhetően politikai megrendelésre készült dolgozatok – egy nap különbséggel – azt sugalmazzák, hogy Fodor-Petrov József 15 évre ingyen kapott meg egy értékes belvárosi ingatlant, ahol kávézót működtet. Minderre pedig „az átvilágítás” derített fényt. A valóság viszont ettől jó messze van!

Semmilyen „városközponti kávézót” nem adtak ingyen bérbe

Nézzük a tényeket. Az Önkormányzat az általa elnyert pályázati forrásból felújította egy saját ingatlanát, ebben pedig az önkormányzat pályázatban vállalta, hogy turisztikai információs irodát működtet, ahol Pécset népszerűsítő ajándéktárgyakat értékesít és a látogatók ihatnak kávét is, miközben böngészik a különféle kiadványokat. Vagyis három, pályázatban rögzített és elvárt funkció teljesül egyszerre, egy helyen. Minden ezzel kapcsolatos dokumentáció szabadon és ingyen elérhető volt eddig is bárki számára, sőt: mind a pályázat, mind a működtetés részletei nyilvánosak voltak.

Nem ingyen, hanem évi 20 millióért

Az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött támogatási szerződésben vállalta az ingatlan hármas funkciójú működtetését és fenntartását. Ezeket az önkormányzat által vállalt feladatokat egy – részben önkormányzati – nonprofit cég az Irány Pécs Nonprofit Kft. látja el máig, amely idén január óta egyetlen forint támogatást sem kap erre a feladatra. Az ingatlanban működő Tourinform Iroda tehát az ország egyetlen olyan Tourinform irodája, amelyet a helyi települési önkormányzat nem támogat anyagilag. Hanem megpróbál tönkretenni – legalábbis erre lehet következtetni a városvezetésnek kedves médiumok írásaiból. Az Irány Pécs NKft.

saját erőből üzemelteti a turisztikai irodát. Ez azt jelenti, hogy ez a cég fizeti azon munkavállalókat, alvállalkozókat, akik a Pécsre érkező turistákat látják el információval, a városról szóló kiadványokkal. Emellett a nonprofit cég fizeti az épület teljes rezsiköltségét, illetve az előkert bérleti díját is. Így összességében a feladat ellátási költségek, a rezsi, és a bérleti díj évente bőven több mint 20 millió Ft-ba kerülnek.

Ezzel, ha úgy tetszik a belváros egyik legmagasabb bérleti díját fizeti ki, ugyan nem bérleti díj jogcímen, de az Önkormányzat feladatait (Nemzetgazdasági Minisztérium irányában tett szerződéses vállalásait) ellátva, az Önkormányzat tulajdonát képező ingatlanban, vagyis a hangzatos címekben használt „ingyenes” kifejezés nehezen értelmezhető, amennyiben a teljes konstrukciót tekintjük.

– Semmilyen leleplezés nem történt és semmilyen újabb csontváz nem esett ki a szekrényből. Ezek hamis állítások. A pályázati anyagok és a szerződések mindvégig nyilvánosak voltak. Sőt, én már tavaly decemberében tárgyalást kezdeményeztem az egyik újonnan megválasztott alpolgármesterrel az ingatlan működtetéséről. Azon a megbeszélésen többek között azt a megoldást is felajánlottam, hogy amennyiben az önkormányzat maga – vagy valaki más által – kívánja működtetni a turisztikai irodát és a kávézót, úgy én szívesen kiszállok, visszavásárolhatják az üzletrészemet. Erre azóta sem kaptam semmilyen választ – mondta Fodor-Petrov József, lapunk kiadójának vezetője.

Jönnek az 50-es évek koncepciós kirakatperei

 – Kicsit olyan 50-es évek hangulata van ennek az új pécsi gyakorlatnak, ahol a

nyilvános lejáratással, üzletrontással, személyeskedő és valótlanságokat híresztelő média-támadásokkal, valamint koncepciós jogi eljárásokkal próbálja elérni célját a városvezetés. A cél pedig világos: el akarják hallgattatni Pécs legfüggetlenebb és mára legkedveltebbé vált hangját a Pécs Aktuált

– véli Fodor-Pettrov József.

Kiadónk vezetője szerint a városvezetés és médiumaik támadásai rendkívül agresszívek ugyan, de valójában alaptalanok és ezzel vélhetően ők is tisztában vannak.

Hangos szerepjáték a rajongóknak

– Hangos szerepjáték folyik a nyilvánosság és a sajtó előtt elsősorban a politikai rajongóknak. A korábban velem hírbe hozott és szintén látványos külsőségek között feljelentett, ZsÖK-el munkakapcsolatban álló reklámügynökséggel a mai napig élő szerződése van a város cégének; azt senki nem mondta fel – magyarázza Fodor-Petrov, aki azonban

határozottan visszautasította ezt a szerinte végtelenül átlátszó és a városnak is ártó politikát és közölte: mivel ebben az ügyben „hazudnak éjjel, hazudnak nappal és hazudnak minden hullámhosszon” a bíróságon fog pontot tenni az ügyre. 

Kapcsolódó cikkünk a témában:

https://pecsaktual.hu/politika/politikusok-trukkjei-i-a-romma-pereles/
Előző sztori

Érzelmi hullámvasútra kalauzol el a pécsi duó, avagy bemutatkozik a Daydreaming Twins

Következő sztori

951 új fertőzött, ebből 15 Baranya megyében