Címlap Arc Lemondatnák a...

Lemondatnák a pécsi önkormányzat lapjának főszerkesztőjét „vállalhatatlan kirohanása” miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nimmerfroh Ferenc kommentben oktatott ki egy ellenzéki, önkormányzati képviselőt, odáig menve, hogy megjegyezte: nincs helye a képviselői székben. Lemondását szorgalmazzák. UPDATE: Nem bír leállni a főszerkesztő.

Korábban – a fideszes városvezetés alatt – nyilvánosan „méregtelenítették” és fertőtlenítették az önkormányzat lapját az ellenzéki tüntetők. Úgy látszik, most is minden a régi, semmi nem változik. Most bojkottot hirdettek ellenzéki képviselők azért, mert szerintük a lap főszerkesztője „átlépett egy határt” akkor, amikor „mind tartalmában mind pedig stílusában vállalhatatlan kirohanást intézett az egyik választott pécsi önkormányzati képviselővel szemben a közösségi médiában”.

Az ellenzéki, fidesz frakció közleményben tudatta, hogy „támadásával a liberális városvezetés által kinevezett Nimmerfroh Ferenc átlépett egy olyan határt, amelyet nem hagyhatunk szó nélkül”.

„Kijelentéseivel a főszerkesztő méltatlanná vált arra, hogy az önkormányzat hivatalos lapjának vezetője legyen. Emiatt felszólítjuk Nimmerfroh Ferencet arra, hogy haladéktalanul mondjon le pozíciójáról és kérjen bocsánatot Barkóczi Csaba képviselőtől”

– tudatta a frakció.

Amíg ez nem következik be, addig a jövőben az ellenzéki frakció tagjai nem adnak nyilatkozatot az önkormányzat médiumainak – jelentették be.

Szarkeverőzés

Az érintett képviselőnek ezt a posztját kommentálta a főszerkesztő, meglehetősen szokatlanul:

Barkóczi Csaba képviselő posztja

Nimmerfroh ezt írta a képviselő posztja alá, ami nagyon kiakasztotta az ellenzéket:

A vita máig tart, legutóbb alig egy órája szólt hozzá újra a lap főszerkesztője. Így:

Nimmerfroh szerint tehát: „Nem a bicikliseket nevezte szarkeverőnek, hanem azokat, akik azt terjesztették, hogy az egész belvárosból kitiltanák a bicikliseket. Több helyi NER-médium is ezt állította ugyanis”.

A gond az, hogy ezt maga Péterffy Attila erősítette meg, mégpedig újságírói kérdésre válaszolva azon a sajtótájékoztatón, ahol először beszélt erről.

Az első tudósítások tehát ezért tartalmazták az egész belváros fordulatot, mert akkor, ott ez hangzott el. Az más kérdés, hogy azóta világosan kiderült, csak a belvárosi sétálóutcákról van/lehet/lesz szó.

Lapunk azt is megírta, hogy mi ez az egész mizéria a belvárosi kerékpározás körül, és részletesen is beszámoltunk a szarkeverős ügyről is. Akit mélyebben érdekel a téma, az feltétlenül KATTINTSON IDE.

UPDATE: Nem bír leállni a főszerkesztő

Fidesz: MONNYAKLE!” című friss cikkében az önkormányzati lap főszerkesztője azt írja, miután nagyjából ismertette az ellenzék közleményét, hogy:

„Mivel a kommentben nem használtam durva kifejezéseket, csak arra tudok gondolni, hogy a Fidesz szerint egy állampolgárnak, vagy egy újságírónak nincs joga bírálni egy kiemelt közszereplőnek számító képviselőt. Ugyan

nem meglepő, hogy ezt gondolják a demokráciáról és a véleményszabadságról, de azért nem árt felmutatni időnként, hogy mit képviselnek és milyen országot építenek itt nekünk több mint egy évtizede.”

Hibátlan érvelés lenne ez, ha

Nimmerfroh szabad és független újságíró lenne, de nem az.

Ő ugyanis éppen annak a médiumnak az egyik tulajdonosát, képviselőjét oktatta ki nyilvánosan, amelyik alkalmazza, és amelyiktől a fizetését kapja. (Nem lehet független a fizetésétől és annak forrásától sem).

Mindegyik önkormányzati képviselő a tulajdonos (önkormányzat) egyik képviselője, sőt tagja is egyben, hiszen mind a médiumot kiadó városi céget, mind a lapot közpénzből tartják fent, és 100%-os tulajdonos az önkormányzat. A főszerkesztő pedig közpénzből kapja a fizetését.

Túl azon tehát, hogy jogilag is necces lehet, ha egy beosztott izmozik a tulajdonossal, ennél nagyobb gond, hogy egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy Nimmerfroh egyre messzebb kerül attól az állásponttól, amit Péterffy Attila jelentett be korábban. Ő ugyanis azt mondta, „higgadt és objektíven tájékoztató médiát” akar.

Sikerült neki?

(Borítóképünk forrása: Szabad Pécs Facebook oldala)