Címlap Kultúra A kecskét is ...

A kecskét is jóllakatná a városvezetés, de megmaradna a káposzta is Pécsett?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős lépést tett a városvezetés, hogy az az ember vezesse a város kulturális holdingját októbertől, akit információink szerint már ideje korán, még a pályázat előtt kinéztek maguknak, vagyis szívesen látnák a vezetői székben. Alakul az egyezség is, és egy régi módszert is feléleszthet emiatt újra az önkormányzat. 

Elsőként a Pécs Aktuál írta meg augusztus végén, hogy több forrásból származó információink szerint

Bleszity Pétert nézte ki a ZsÖK vezetői pozíciójára a városvezetés,

aki már hetek óta folytat tapogatózó egyeztetéseket a témában a város kulturális életének egyes szereplőivel.

A részleteket ebben a cikkben írtuk meg akkor, más érdekességekkel együtt:

Bleszity jelenleg a Pécsi Kommunikációs Központot vezeti, ami az önkormányzat kommunikációs és médiacége. Az autó-bizniszből ejtőernyőzött át a Pécsi Kommunikációs Központba (autó-lízing cégből egészen pontosan, ahová még Csizi Péter egykori titkára, majd a cég vezetőjévé előléptetett Katreiner Zoltán vette fel), megbízható szakember hírében áll.

Úgy tudjuk, a napokban prezentálta is elképzeléseit a ZsÖK-el kapcsolatban (hasonlóan a többi pályázóhoz) annak az öt tagú bírálóbizottságnak, amely javaslatot tesz majd a Közgyűlésnek a vezető személyére. (Ennek tagjai: Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba alpolgármesterek, Schmuck Roland, Bognár László és P. Horváth László képviselők).

A meghallgatáson messze a legfelkészültebb szakembernek tűnt, informatív, világos, érthető prezentációval készült. A többiek ugyan ismert emberek a városban, de messze nem tudták hozni azt a színvonalat, amit Bleszityék

– közölte forrásunk, aki maga is ott volt az előadáson.

Mint azt szintén megírtuk, négyen (de igazából csak hárman, mert egyikük párban jelentkezett) pályáznak a ZsÖK vezetői helyére – köztük amolyan pécsi „véleményvezérek”, közéleti szereplők és nem mellesleg a helyi, illetve nemzetközi kulturális ipar szereplői is : Doboviczki Attila és Szuhay Márton, akik párban is jelentkeztek a posztra. Tisztában van „véleményvezér” szerepükkel a városvezetés is, talán emiatt állhattak elő egy „forradalmi ötlettel”, miután a bizottság többsége – beiktatva egy új fordulót – végül hivatalosan is Bleszityéknek szavazott bizalmat, noha korábban ez nem így történt, a harmadik pályázót pedig senki nem támogatta.

Forradalmi ötlet: Művészeti Tanács

Úgy tudjuk, létrehozna a város egy úgynevezett Művészeti Tanácsot (MT), amelybe értesüléseink szerint felmerült, hogy helyet kaphatna a Doboviczki-Szuhay páros, de helyeket ajánlottak a közgyűlési pártoknak is. Ez utóbbival Szuhay Mártonékat még nem keresték meg – közölte velünk az érintett, aki szerint alaposan el kellene gondolkodniuk azon, hogy elvállalnának-e egy ilyen tanácsi helyet.

Nem tartom fernek, hogy a meghallgatásunk után, egy újabb bizottsági ülésen megváltoztatták a korábbi döntésüket a tagok. Ezt nem értjük, de szerintem más se. A Művészeti Tanács ötletéről pedig azt gondolom, hogy miután 2005-től számos ilyen testületnek voltam tagja, az a tapasztalatom, hogy nem volt ezeknek túl nagy súlya. Olyan ember kellene a ZsÖK élére, aki a gondolatát, akaratát végig tudja vinni, bármilyen aktuálpolitikai kéréssel és pártpolitikai érdekkel szemben

– közölte Szuhay Márton (kiemelt képünkön), aki azt mondta végezetül, hogy megvárják a Közgyűlés döntését.

Volt már egy ilyen, vagy ehhez hasonló tanács, ami anno az EKF programot volt hivatott segíteni, de folyamatos botrányok övezték, a sajtó pedig „kifizetőhelyként” írt arról a testületről egy időben.

Hogy ez a mostani MT milyen lesz, ha lesz egyáltalán, van-e egyáltalán létjogosultsága, vagy csak a véleményvezérek – és más pécsi kulturális potentátok – panaszkodását fojtanák el ezzel a vigaszággal, az kérdéses. Az biztosnak tűnik azonban, hogy ha létrejön, akkor kódolva van benne a vita, egyet nem értés és a „pénzezés” gyanújának lehetősége, amit nyilván lelkesen fog kihasználni majd mindegyik politikai oldal, ha érdekei éppen azt kívánják.

A Pécs Aktuál minden érintett pályázót megkeresett, és arra kértük őket, mutassák be nyilvánosan is a pályázatukat. Csak a Szuhay-Doboviczki páros reagált, ők időt kértek a hivatalos meghallgatásukig, de nem zárkóztak el ettől. Továbbra is tervezzük, hogy helyet adunk mindegyik pályázatnak, hogy az olvasók megismerhessék a különféle elképzeléseket.