Címlap Politika Rendesen megv...

Rendesen megviccelheti a kormányt a pécsi városvezetés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyszabású forgatókönyv sejlik fel a háttérben, ami, ha megtörténik, akkor a kormány fizeti majd a városvezetők önfényezését. Az ötlet zseniális! Ha nagyon kisarkítjuk, akkor a végén még az is megeshet, hogy Orbán Viktor fizetné a városi propagandát. Az alapötlet és a koncepció egyébként valóban nem rossz - évekkel ezelőtt is felmerült már.

Péntek délután 14 órakor zárult le a Zsolnay Örökségkezelő cégvezetői pályázata. Az új vezető október 1-től állhat majd munkába.

A város kulturális cégének több mint fél éve átmeneti vezetése van, mert a korábbi ügyvezető menesztése után a helyettesét – Rózsa Zoltánt – kérték fel a posztra. Arra nem adott választ cikkünk megjelenéséig az önkormányzat, hogy hányan pályáztak, lapunk azonban úgy tudja,

a városvezetés korábban Bleszity Pétert nézte ki a pozícióra,

aki jelenleg a Pécsi Kommunikációs Központot vezeti, szintén átmeneti státuszban – mivel Katreiner Zoltán után oda sem találtak új vezetőt. Bleszity beadta a pályázatát, és az elmúlt hetekben maga is folytatott tapogatózó egyeztetéseket a témában a város kulturális életének egyes szereplőivel – értesült lapunk.

Holdingosítás

A Pécs Aktuál úgy tudja, a városházán nagyszabású cégátszervezésről folyik a gondolkodás, holdingosítanának újra (vagyis a városi cégeket bepakolnák a Pécsi Vagyonhasznosító alá, és kvázi „visszaállítanák” a Pécs Holdingot), de felmerült egy olyan mesterterv forgatókönyve is, miszerint

a Zsolnay Örökségkezelőbe importálnák az önkormányzat kommunikációs cégét: a Pécsi Kommunikációs Központot (PKK).

Ez a cég adja ki a városvezetés hírharsonáját, vagyis az önkormányzat saját lapját, és működtet egy online hírlapot is – mindezt tetemes mennyiségű közpénzből. Ez az a cég, ahol felbukkant Péterffy Attila főátvilágítójának rokona is, aki jelenleg ügyvédként tevékenykedik a társaságnál, miközben egy másik ügyvéd pedig „átvilágította” ugyanazt a céget – erről külön cikkben írtunk már.

Állami pénzen fényezhetnék a pécsi városvezetést?

Ha életre kelne a terv, és tényleg beolvadna a PKK a ZsÖK-be, akkor az a vicces helyzet állna elő, hogy

tulajdonképpen az állam fizetné a városvezetés önfényezését: a napi híroldal és a hetilap kiadását, működtetését is.

Tudomásunk szerint mindez még nem eldöntött tény, de az biztos, hogy ez a forgatókönyv is szóbakerült, annál is inkább, mert a város kommunikációs cégének sokkal inkább helye lenne Pécs „kulturális holdingjában”, mint máshol.

A cég előző vezetése idején, még Vincze Balázs ügyvezető kötötte meg azt a megállapodást a kormánnyal, amely szerint az állam 10 évre átvállalja a cég támogatását úgy, hogy minden évben kicsivel többet kell az önkormányzatnak is beletennie a működésbe. Ezt az önkormányzati támogatást azonban a ZsÖK vissza is fizette, fizeti lényegében haszonbérleti díj formájában a városnak. Magyarul: csak az állami pénzből is működőképes tud(na) lenni a ZsÖK a városi hozzájárulás nélkül is.

Áldozó lehet a kommunikációs cég főnöke?

A Zsolnay Negyedben az elmúlt hetekben már felbukkantak a PKK emberei – erősítették meg információinkat. Úgy tudjuk, a forgatókönyv az, hogy Bleszity távozása után, októbertől a kommunikációs céget, „divíziót” Áldozó Krisztián vezetné, aki jelenleg a társaság marketing vezetője. Ő Páva Zsolt kabinetjéből érkezett 2014-ben a céghez, de Csizi Pétertől sem állt messze.

Úgy tudjuk, Rózsa Zoltán nem adott be pályázatot a ZsÖK vezetői posztjára, pedig ha valakinek, akkor neki komoly tapasztalata van a cég működtetésében. Ismert, elfogadott szakember, évtizedek óta Pécs kulturális életében mozog és dolgozik, és még csak 57 éves. Ráadásul átvezényelte a társaságot egy COVID-válságon is, jelentősebb elbocsájtások és véráldozatok nélkül. Elkötelezett szakember, szívügye a város kultúrája.

Bár Bleszity az autó-bizniszből ejtőernyőzött át a Pécsi Kommunikációs Központba (autó-lízing cégből egészen pontosan), ahová még Csizi Péter egykori titkára, majd a cég vezetőjévé előléptetett Katreiner Zoltán vette fel, megbízható szakember hírében áll. Elsősorban a marketing területén számítottak rá korábban, és látványos pénzügyi eredményeket csak azért nem produkált megbízott ügyvezetőként – mesélték forrásaink, mert szinte csodával határos lenne a piacról eltartani egy ingyenes, önkormányzati lapot, különösen a nyomtatott verzióját. Így maradt az a „fideszes modell”, hogy házon belül üzletelnek többnyire más városi, önkormányzati cégekkel, illetve kapják a több tízmilliós önkormányzati közpénz-támogatást a működéshez.

Hónapok óta nem fizet a Kommunikációs Központ

A céggel mindenképpen kezdeni kell valamit a városvezetésnek – forrásaink szerint, mert jelenlegi pénzügyi helyzete minimum kétséges. Az biztos, hogy a PKK több havi díjjal – jóval tízmillió forint feletti összeggel – tartozik a PécsTV-t tartalommal ellátó, működtető cégnek, amelynek vezetője be is jelentette a napokban a dolgozóinak, hogy kiszállnak, így nem tudják folytatni: befejezik a PécsTV gyártását idén év végén (a szerződésük is lejár akkor). Úgy tudjuk, a PKK-ban még tudnak fizetéseket adni, de a hetilap kiadását átmenetileg felfüggesztették hónapokra (hivatalosan a COVID-járvány miatt, illetve „szokásos” nyári szünetre is ment a lap). Most megjelent ugyan egy szám, de a jövőben továbbra is kéthetente tervezik csak a megjelenést – információink szerint.

Szerettük volna megtudni az érintett szereplők véleményét is a témában, ezért kerestük telefonon Bleszity Pétert és Áldozó Krisztiánt is. Előbbi türelmet kért, és keddre ígért lehetőséget a beszélgetésre, utóbbi nem reagált üzenetünkre se.

Nem ördögtől való modell

Az, hogy az önkormányzat médiacége a város kulturális, programszervező cége alá tartozzon, nem ördögtől való. Egyrészt így működik például Szegeden is, másrészt sokkal egyszerűbb lenne a különféle programok, városi attrakciók kommunikációja is, és még csak „papírozni” sem kellene hozzá, mint jelenleg. Emellett az egész cég üzemeltetése is kevesebb pénzbe kerülne a párhuzamosságok felszámolásával, ráadásul a ZsKN-ben még iroda is rendelkezésre állna, ami további költségcsökkentéssel járhatna.

A beolvadás ötlete már 2018 körül téma volt hasonló megfontolások miatt – információink szerint, de az akkori cég- és városvezetés nem volt rá vevő. Hogy pontosan miért nem, arról több elmélet is eljutott hozzánk, és nem zárható ki, hogy személyes okok és érdekek álltak a háttérben.

Jóval azután, hogy „elhalt” a beolvadás koncepciója született meg egy esetleges „privatizáció” gondolata. Az önkormányzat pályázatot is kiírt a PKK megvásárlására, de végül senki nem jelentkezett, senkit nem érdekelt a médiacég, pedig nem kértek érte sokat.