Címlap Politika Lezár Magyaro...

Lezár Magyarország: Nem jöhetnek külföldiek szeptembertől

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkezdődött a második hullám Európában, szeptember elsejétől nem léphet be külföldi állampolgár Magyarország területére - jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki kormányülés után tartott sajtótájékoztatót. 

Budapest, 2020. augusztus 28. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A napi fertőzési adatok március végi adatokat közelítik, Spanyolországban naponta több mint 9 ezren, Franciaországban több mint 6 ezren, de Horvátországban is több mint háromszázan betegedtek meg egy nap alatt. Így

a kormány a korábbi bejelentésének megfelelően szeptember 1-vel új szabályokat vezet be.

A kormány péntek délutáni ülésén áttekintette az európai helyzetet és meghatározta azokat az irányokat, amiket követni érdemes. 

Nő Magyarországon is a fertőzöttek száma

A behurcolás veszélye fennáll, a fertőzések többsége külföldi eredetű. Így a vírus a nyugodt iskolakezdés mellett a gazdaságot is veszélyezteti. Olyan intézkedéseket kell bevezetni, amivel meg kell védeni munkahelyeket és magyar emberek egészségét – magyarázta Gulyás. Ezért

  • szeptember 1-től külföldi állampolgár nem léphet Magyarországra (indokolt kivétel lehet, biztonsági szabályok betartása mellett)
  • külföldről hazatérő magyar állampolgárok 14 napig vagy mindaddig, míg két nap különbséggel nem tudnak két negatív tesztet bemutatni, karanténba kell, hogy vonuljanak
  • katonai konvoj, kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazás, és a tranzit forgalom marad
  • sporteseményeknél külön szigorú szabályok léptek életbe

Nem javasolják az évnyitók tartását 

Tanévnyitó ünnepségekről EMMI ajánlást tett, amiben nem javasolják a nagy rendezvények megtartását. Azt tanácsolják, hogy digitálisan nyissák meg az évet, ha erre igény lenne.

Ha esetleg valamelyik intézményben felüti a fejét a vírus, akkor külön-külön lehet majd mérlegelni, hogy melyik iskolákat zárják be – tette hozzá újságírói kérdésre Gulyás. A cél, hogy a gyerekek járjanak iskolába.

Belföldi osztálykirándulásokra továbbra is van lehetőség, de ezt mérlegelni kell folyamatosan, hiszen amennyiben a fertőzöttek száma növekedik, akkor ez változhat. Gulyás hozzátette:

azért is zárják le a határokat, hogy biztonságosan  lehessen Magyarországon mozogni.

Júniusban és júliusban is olyan mértékű volt a belföldi turizmus, ami évekkel ezelőtt volt utoljára. 

Átvállalja az állam a tesztelés költségét, ha…

Ha a kontakt kutatás után kerül valaki karanténba, akkor változnak a szabályok. Tehát, ha valaki önhibáján kívül kerül karanténba és ezért kell tesztet végezni, akkor az állam átvállalja ennek költségét. Valamint a hatósági karantént felfüggeszthetik, ha két negatív teszttel rendelkezik két napon belül. 

A mostani szabályok egy hónapig maradnak hatályban.

További részletekről holnap, azaz szombaton tartanak sajtótájékoztatót.

Szombaton reggel 7-kor tart a Határellenőrzési Akciócsoport ülést, amin Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Élőben itt lehet(ett) követni a bejelentéseket:

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/323685078912717/