EZ PÉCS! Erika gumibelsőből, plakátból készít táskát, ékszert és övet is

////
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van Pécsett egy műhely, ahol 5 éve hasznosítják újra a kidobásra szánt gumikat, fémeket és reklámplakátokat egyaránt. A nem mindennapi környezetvédelem az 51 éves Pataki Erika fejéből pattant ki. A termékek mára már annyira felkapottak, hogy az ország számos pontján keresik azokat. A Pola.Pola kiegészítőinek történetéről Erika mesélt a Pécs Aktuálnak. 

Nem semmi, még a Fishing plakátját sem engedték kidobni!

Honnan jött az ötlet?

Erika először 2006-ban találkozott a kreatív újrahasznosítás-divat világával. Akkoriban felfutóban volt ez az új ágazat, ezért kíváncsiságból Erika a háztartásban fellelhető hulladékokkal kísérletezett.

Erika és egy csini kutyanyakörv

Majd jött a váltás: nyakláncok, övek, táskák

A nem hétköznapi kiegészítők kézzel készülnek – egyedül egy félipari varrógép segíti Erikáék munkáját. Karkötők, nyakörvek, övek, nyakláncok, fülbevalók és táskák képezik a Pola.Pola repertoárját.

Sok esetben kidobált fém hulladékokkal is kiegészítik cuccaikat. Persze mind a gumit és mind a fémeket megtisztítják, így az anyagok káros részét eltávolítják.

Volt már olyan, hogy a Fishing on Orfű korábbi molinóiból varrtak táskát. Az ebből származó bevétel egy részét pedig jótékony célokra fordították – a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány javára.

Ami az egyiknek kincs, az a másiknak arany

A kiegészítőkhöz a város bicikli szervizeitől szerzik be az alapanyagok (gumik, fémek) nagy részét. A kidobott, elhasznált gumik amúgy is egy telepen végeznék, így mindenki számára előnyös a közös megállapodás.

Miért pont a gumi?

– A gumi, mint anyag nagyon jól viselkedik. Rugalmas, elnyűhetetlen, a fekete színe miatt sok divatirányzatba be tud illeszkedni. Tud elegáns is lenni, és persze durva, kemény és komoly hatást is kelteni. Nem mellesleg jó vele dolgozni. És persze ezzel is csökkentjük a környezetünkben felhalmozott hulladékot – mondta Erika.

Nem csak készítik, tanítják is

Erikáék foglalkozásokat is tartanak, ahol leginkább a háztartásokban fellelhető hulladékokra koncentrálnak. Egy kis odafigyeléssel papírból és műanyagból is remek könyvkötéseket és ékszereket lehet csinálni.

Ez például egy hátizsák gumibelsőből

A divatban nincsenek határok

Kezdeményezésük egyik fő üzenete az, hogy szinte bármilyen “szemétből” lehet divatot teremteni. Csupán kreatívnak kell lenni.

Horvát gyökerek

A vállalkozás neve, a Pola.Pola egy horvát szójáték. Jelentése szerint lehet fele-fele vagy lassú. Ezzel a zöld és fenntartható design fogalmára reflektálnak, amit sok esetben slow design-, azaz lassú designnak szoktak nevezni. Maga a Pola.Pola öt évvel ezelőtt debütált, a korábbi Licoris nevet viselő vállalkozásból.

Pataki Erika jelenleg 51 éves, az Ökográf Egyesület elnöke, a Monokrom Design egyik alapítója. A Pécsi Tudományegyetemen esztétaként végzett. Mindig fontos volt számára a pécsi kreatív közösség, igyekezett támogatni őket civilként. Jelenleg a Pola.Pola mellett az egyesülettel foglalkozik, pályázatokat ír, Erasmus Plusz programja is van és persze folyamatosan tervez.

Fotókat Peterdi Csaba készítette*

Előző sztori

Szorít a szükség! Most akkor van köztéri illemhely Pécsett vagy nincs?

Következő sztori

A szurkolóival együtt zárhatja a szezont a PMFC csapata

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1