Címlap Baranya Szorít a szük...

Szorít a szükség! Most akkor van köztéri illemhely Pécsett vagy nincs?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A válasz igen, azonban ennél jóval árnyaltabb a kép. Míg más európai városokban lassan nyomtatott térképeken tüntetik fel a köztéri illemhelyeket, addig Pécsett az emberek egy része nem is tudja, hogy hol végezze a dolgát, ha rátörne a szükség. 

15 (!) köztéri mosdót találtunk a városban!

Ugyanakkor nincs mindegyik nyitva. A Biokom térképen mutatja, hova érdemes futni, ha ránk tör a szükség. Mutatjuk!

A Tettyén a Semiramis Kávézó illemhelyét jelölik nyilvános WC-nek

Jó hír, hogy ez a térkép mobiltelefonon is elérhető! De nézzük listázva:

Széchenyi tér és környéke (2)

A Biokom összesen két illemhelyet üzemeltet, ebből az egyik a Széchenyi tér mellett, a Ciszterci közben található, a másik a Dóm térnél. Előbbiről kevesen tudnak, pedig a főtér melletti nyilvános WC-t 2010-ben nyitották meg.

A másik illemhely a Dóm téren található, viszont ezt csak rendezvények alkalmával nyitják meg.

A Szent István téren most csak díszlet a WC

Kossuth tér és környéke (3)

Több mosdót vállalkozó üzemeltet. Így például a Kossuth téri mélygarázsban találhatót vagy az Árkádban lévő mosdókat. Mi itt hármat számoltunk össze 300 méteren belül.

Kórház tér (1), Vásárcsarnok (1)

A Kórház téren is üzemel egy földalatti WC, amiért a Pécsi Ellátó Központ felel. Ez elvileg nyitva is van. A Vásárcsarnok mosdóit a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. működteti. És valóban: működik, tiszta, ki is próbáltuk.

Kórház téri mosdó

Zsolnay-negyed és a kulcsos megoldás (3)

Talán a városban itt a legjobb a helyzet. Három illemhely is található a Zsolnay-negyeden belül. Igaz, az egyik mosdóhoz kulcsot kell kérni, de a többi kettő pikk-pakk ingyen igénybe vehető.

Uránváros (2), Tettye (1), Kertváros (1)

Szerencsére minden városrészbe jut azért illemhegy. Mondjuk a számuk igen csekély. Uránvárosban mi kettőt találtunk (a Szilárd Leó Parknál és a Hajnóczy Piacnál), Kertvárosban a Diána téri piacnál, míg a Tettyén a Semiramis Garden illemhelye használható.

Indóház (1) és pályaudvar (1)

A maradék két illemhely kicsit “kakukktojás”, egyik az Indóházban van a MÁV üzemeltetésében, másik pedig a távolsági autóbusz-pályaudvarnál, és a VOLÁN felel érte.

Nincs szabályozás, hogy hány illemhelynek kell lennie Pécsett!

Megkérdeztük a Biokomot, hogy egy akkora városnak, mint Pécs, elő van-e írva, hány köztéri illemhellyel kell rendelkeznie. A cég szerint nincsenek ilyen szabályozások.

A Janus utcájában volt régen egy mosdó, de már megette a rozsda

ÚJDONSÁG IS LESZ!

Nemsokára jelzések is segítenek majd a köztéri mosdók megtalálásában. A Biokom közlése szerint várhatóan május végén táblákat is kihelyeznek, hogy könnyebben megtaláljuk a mosdókat.

Vajon javulni fog a helyzet?

Persze mondhatjuk, hogy ez több mint a semmi, de valljuk be: elférne még jó pár köztéri illemhely a városban. A turisták szinte egyáltalán nem tudnak róluk, a pécsiek pedig inkább a helyi vendéglátóegységek mellékhelyiségeit veszik igénybe.