Címlap Arc Ezt jelentett...

Ezt jelentette be Putyin reggel, az orosz „győzelem napján”

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reggel 9 órakor kezdődött el a „győzelem napi” parádé Moszkvában, ahol „ünnepélyes hangnemben” emlékeztek meg a fasizmus 77 évvel ezelőtti legyőzéséről. Putyin negyed tízkor lépett a mikrofonhoz és először gratulált a jelenlévőknek a győzelem napjához.

A mi dolgunk megakadályozni, hogy a világháború megismétlődhessen 

– mondja Putyin, megemlékezve arról, hogy Oroszország tavaly hiába próbált biztonsági garanciákról megegyezni a Nyugattal. „Nekik teljesen más terveik voltak”, mondja az elnök: „le akarták rohanni történelmi földjeinket”.

Az államfő megjegyezte, hogy a szülőföld védelme mindig szent lesz. Hozzátette: az Orosz Föderáció hadserege most is egy különleges hadművelet részeként a Donbaszban élő emberekért és Oroszország biztonságáért harcol.

A győzelem napja közel áll hozzánk, és kedves mindannyiunk számára

– emelte ki. Putyin ugyanakkor elmondta, hogy a NATO megkezdte az Oroszországgal szomszédos Ukrajna katonai fejlesztését. Szerinte minden arra utalt, hogy „a neonácikkal való összecsapás elkerülhetetlen lesz”. A NATO-országok hallani sem akartak Moszkva álláspontjáról, a szövetségnek „más tervei voltak” – vélekedett az orosz elnök az Index tudósítása szerint.

Vlagyimir Putyin úgy gondolja, hogy Oroszország őszinte párbeszédre szólította fel a Nyugatot, de mindezt hiába tette. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a Nyugattal ellentétben soha nem fogja feladni a szülőföldje szeretetét, a hitet és a hagyományos értékeket.

Tavaly decemberben biztonsági garanciális megállapodás megkötését javasoltuk, Oroszország őszinte párbeszédre, észszerű kompromisszumos megoldások megtalálására, egymás érdekeinek figyelembevételére szólította fel a Nyugatot. Hiába! A NATO-országok nem akartak hallani minket

– mondta az orosz vezető.

Az ilyen erkölcsi lealacsonyítás lett az alapja a második világháború cinikus történelemhamisításainak, ruszofóbiára uszító árulók dicséretének, áldozataik emlékének gúnyolódásának

– tette hozzá az államfő.

Putyin világossá tette, hogy a „különleges katonai művelet” megindítása ebben a helyzetben az egyetlen helyes döntés volt.

Szerinte Oroszország nem világhatalmi kizárólagosságra törekszik, mint az Egyesült Államok, hanem minden kultúrát tisztel.

Putyin üzent az Ukrajnában harcoló katonáknak is: a hazáért, annak jövőjéért harcolnak, és azért, hogy senki ne felejtse el a második világháború tanulságait. Bejelentette, hogy rendeletet hozott a háborúban elesett katonák gyermekeiről való gondoskodásról.

Putyin szerint országuk ellen „nemzetközi terroristák csoportját” vetették be!

Mint mondta, az ukrajnai „különleges katonai hadművelet” egy megelőző csapás az agresszióra.

Ez volt az egyetlen helyes döntés 

– hangsúlyozta az orosz elnök, aki mielőbbi felépülést kívánt a „donbaszi különleges műveletben” részt vevő katonáknak.

A Győzelemért! Hurrá! – közölte beszéde végén, majd elkezdődött az orosz himnusz.

(Fotó forrása: IzvesztyijaTV / via Index, Mandiner.hu)