Címlap Arc Gyász: elhuny...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 13-án türelemmel viselt, hosszas betegség után, 69 éves korában elhunyt Dobos József, a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar alapítója, karnagya, a Mohácsi Zeneiskola volt tanára, a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola egykori igazgatója.

Dobos József 1954. április 6-án született Mohácson. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete pécsi tagozatán 1975-ben szerzett kürttanári oklevelet. Ő alapította meg a nagyhírű, kivételes nívót képviselő Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Zenekart, amelynek neve egybeforrt az övével.

Ahogy telt az idő, nem csupán e három település ismerte meg e zenészek közösségének nevét, s az általuk képviselt színvonalat, hanem a megye, hazánk és a kontinens számos országának kultúraszerető közönsége is. A kimagasló szakmai munka, az állandó próbák, a folyamatos felkészülés meghozta gyümölcsét: fesztiválsikereket, -elsőségeket, díjakat, elismerések sokaságát itthon és külföldön, az első évtizedekben a mohácsi Zeneiskola berkeiben, pár éve a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola kötelékében.

Tanítványai közülük sokan igen messzire jutottak: nem kevés növendéke lett nemzetközi hírű előadóművész, ismert zenepedagógus, -tanár, magasan képzett muzsikus itthon és külföldön.

Munkásságát a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerték el, szülővárosától a Mohács Város Köznevelési és Közművelődési Díját, a Mohács Város Tisztelete Jeléül Kitüntető Díjat és a „Mohácsért” Aranygyűrűt egyaránt kiérdemelte.