Hirtelen felmentette kulcsemberét Orbán Viktor

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Áder János köztársasági elnök felmentette Bíró Marcellt, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárát július 31-i hatállyal. A tisztség betöltésére – miniszterelnöki javaslatra – Bordás Gábort, a Miniszterelnöki Kormányiroda helyettes államtitkárát nevezték ki augusztus 1-jétől – derült ki a pénteki Magyar Közlönyből, vette észre az Index.

Orbán Viktor egyszersmind felmentette Bordás Gábort is helyettes államtitkári tisztségéből, amit a tisztségviselő ugyancsak a Miniszterelnöki Kormányirodánál töltött be. A miniszterelnök egy másik helyettes államtitkárról is döntött: az innovációért és technológiáért felelős miniszter javaslatára július 31-i hatállyal megszüntette Szalóki Flórián megbízatását.

A felmentett közigazgatási államtitkár,

Bíró Marcell az egyik legfontosabb szerepet töltötte be a kormányzatnál. Ő vezette a Miniszterelnöki Kormányirodát, a kormányzás politikai központját.

A Miniszterelnöki Kormányiroda a 2018-as választások után jött létre. Ezzel a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevű minisztériumok mellett egy harmadik intézmény is felállt Orbán mellé, a kormányzati munka koordinálására, tovább aprózva a feladatokat. A Kormányirodát vezető Biró feladata a kormányülések előkészítése, így ő a szűrő, akin minden miniszternek át kell verekednie magát, ha akar valamit. Ez 2010-ben Navracsics, 2014-ben pedig Lázár feladata volt még. De nem csak az fontos változás, hogy Bíró nem miniszteri bársonyszékből végzi majd ezt a munkát, hanem az is, hogy szemben elődeivel, neki nincs pártkarrierje sem. Világ életében bürokrata volt, sosem viselt választott tisztséget, nincs is módja a Fideszben építkezni, vagyis fel sem merülhet, hogy Orbán fejére nőhet – írta Magyari Péter 2018-ban.

Orbán Viktor akkor arról is beszélt, hogy az irodáján belül

„lesz majd egy egységes hírszerzési központ is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország ebben az erőteljes nemzetközi versenyben egy jobb információs, hírszerzési tevékenységet tudjon felmutatni”.

Hogy ez a projekt hogy áll, arról nem sokat tudni, mindenesetre csatlakozott Miniszterelnöki Kormányirodához államtitkári rangban a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat korábbi főigazgatója is – írja a 444.

(Fotó: Kovács Tamás | Forrás: MTI/MTVA Szerzői jog: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap)

Előző sztori

Átmeneti szünetet követően a többórás napsütés mellett délután ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés

Következő sztori

Elindult a ROHAM a harmadik oltásért itthon: főleg a sinopharmosok jelentkeznek!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1