Címlap Arc Hős pécsi mat...

Hős pécsi matektanár segít a bajba jutott vizsgázóknak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pánczél Róbert matematika-fizika-informatika szakos középiskolai tanár nemes célt tűzött ki maga elé. JátékMatek fantázianevű Youtube-videóin keresztül nem csak a saját osztályának, de az összes pécsi diáknak segít eligazodni a számok világában, főleg az érettségire, és a központi matematikai felvételire fókuszálva. A hős tanár rengeteg pozitív visszajelzést kap, ezzel együtt sok tanuló kér segítséget további témakörökben.

Pánczél Róbert, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanára lapunk megkeresésére elárulta, hogy a digitális oktatás beköszöntével adódott számára a kérdés: ha szinte minden érdeklődő diák számára elérhetővé lehet tenni azokat a tartalmakat és ismereteket, amelyek órákon elhangzanak, akkor miért ne ossza meg velük? Mint mondja: “a digitális eszközökkel is barátságos a viszonyom, sokat tanítottam Skype-on keresztül az elmúlt években is.”

Ahogy a matektanár fogalmaz, több célja is van a matematika tanításán belül. A vizsgáktól sújtottak (felvételizők és az érettségizők) és az otthon magukban tanulók támogatása, a tanulási nehézségekkel küzdők segítése.

Beavat, hogy az órákat a tervezett tananyaggal tartja meg, és igyekszik segítséget nyújtani a diákoknak. Ebben sok olyan felület segíti, amelyet más országokban már iparszerűen alkalmaznak.

Fantasztikus ugrás az eddigiekhez képest az is, hogy míg eddig a saját csoportjaimba járók is csak nagy nehezen fordultak hozzám segítségért, a „bit-korszak” kezdete óra sok más diáknak is segítettem már, ha hozzám fordult. Én ennek nagyon örülök.

– fogalmaz Pánczél Róbert, majd hozzáteszi, az iskolájában tanulók nem kapnak kevesebbet, mintha csak velük osztaná meg e tartalmakat.

A kört ráadásul nem csak a diákok tekintetében bővítette a pécsi tanár: a javasolt módszerek, játékok, fejlesztő tevékenységek a szülőknek, egész családoknak adnak tanácsokat, tippeket a tanulást kiegészítő tevékenységekre.

– Az idei érettségi kapcsán engem egészségügyi szempontból nagyon aggaszt a találkozások számának brutális növelése, ami nem szép gesztus a legidősebb generáció felé. Ugyanakkor a diákok felkészültsége felől nem aggódok. Az ő szempontjukból nézve jelentősen javult a helyzet: az érettségiig másfél hónapon keresztül az életkori sajátosságaiknak megfelelő rendben aludhatnak el és kelhetnek fel, és az utazással járó napi két órányi időveszteséget is megnyerik. Sok tekintetben ez a kényszerhelyzet a közös munkában résztvevők (Diák-Szülő-Tanár) számára sokkal kedvezőbb a hagyományos, óriási rezsivel működő rendszerhez képest – mondja Pánczél Róbert.

A pécsi matektanár felvételit sokan nézik, és rendre vissza is jeleznek. Mint megtudtuk, írták és mondták már többen is, hogy melyek azok a témakörök, amelyekből jól jönne a további segítség. “Több felvétel is készült a kívánságok alapján, ezért lett a csatorna egyik listájának címe „Érettségizők kérték.” a hajdani „Felvonulók kérték” után.” – fogalmaz.

Ezáltal a videók témaválasztását is hagyom, hogy a „kereslet igényei” szabályozzák. Az eddigi jelzések és motivációk mindenképp a folytatásra sarkallnak, úgyhogy azt hiszem, folytatom.