Címlap Arc Idén 100 éves...

Idén 100 éves a Park Mozi, de mára csak romhalmaz maradt belőle

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan 22 éve már, hogy a Park moziban levetítették az utolsó filmet. A teltházas előadás előtt Sarlós Lívia, a mozi üzemeltetője búcsúzott el a nézőktől és a város második mozijától. A Park mozit sokan kerti vetítéseiről ismerték, itt a szabad ég alatt is lehetett pattogatott kukoricát enni. 

A város második mozija

Az Apolló után, 1920. szeptemberében kezdték a Park Mozi építését. Az épületet Pilch Andor tervezte, homlokzatát eredetileg vörös tégla borította. Az utcára kifutó bejárata felett a Zsolnay gyár szobrásza, K. Nagy Mihály által mintázott szoborcsoport szerepelt, mely egy bigán kocsizó Apollót ábrázolt. Maga az épület a Felsőmalom utca és az Irányi Dániel tér között helyezkedett el.

Az építkezés a megszokottakhoz képest lassabban haladt, ugyanis a nagy háború után vas- és építőanyag hiánycikknek számított. Így az eredeti tervezethez képest később, 1921. december végére készült el. A megnyitó 25-én volt.

A Park Mozi Koller utcai bejárata 1977-ben
Forrás: Csorba Győző Könyvtár

Nagy mozinak számított

A mozi 680 ülőhellyel várta a filmek szerelmeseit, minden hétköznap három, vasárnap pedig öt vetítés volt. Illetve eleinte – ahogy minden akkor moziban – egy zongorista, majd később komplett zenekarok feleltek a nézők szórakoztatásáért.

Két évvel a debütálást követően a város második mozija egy 1100 férőhelyes kertmozival bűvült – a nyári szezonban naponta kétszer tartottak előadást itt.

A szabadtéri nézőtér 1978-ban: az Apollóhoz hasonlóan a Parkban is Gebauer Ernő művek díszítették a falakat
Forrás: Régi Pécs – Murányi gyűjtemény / Csorba Győző Könyvtár

1930-ban 285 filmet mutattak be 730 előadáson keresztül, közel 270 ezer nézője volt akkor a mozinak.

A szovjet megszállást követően 1946-ban a Magyar Kommunista Párt felügyelete alá vonta, majd két évvel később államosította a Park Mozit.

Átalakult a filmszínház

1972-ben „felújították” a Park Mozit, megváltozott a jellegzetes homlokzata, elbontották az üvegezett pénztárakat és a Gebauer-féle falképeket is letakarták. A műszaki berendezést azonban kicserélték újra, főbejárat nyílt a Koller utca felé és légkondit is beszereltek a terembe.

Zenei élet is volt

A filmek mellett koncertek is helyet kaptak a szabadtéri nézőtéren. Az Omega, LGT és az Illés is fellépet a Parkban. A Régi Pécs oldalán így emlékeznek vissza páran:

„Mekkora LGT-koncert volt itt 1980-ban! – Előzenekar V’73…”

„Nagyon sokat jártam a régi Park kertbe, itt láttam a Némo Kapitány c. színes amerikai filmet a felújítás előtt. Ez már a felújított mozi. A nyitó előadás, ha jól emlékszem a West Side Story c. 72 mm-es stereo, színes, amerikai film.”

„Rajongtam érte, Rákóczi út 73./c-s, földszinti ablakunkból sok -sok filmet láttunk-hallottunk, ingyen, amíg a DÉDÁSZ-ház fel nem épült!”

Leágazóban: 1999-ben vetítettek utoljára

A ’80-as évek végén átalakult a piac és ez a pécsi mozik életében is érezhető volt. Megjelentek a 24 órás filmcsatornák, mindenki VHS lejátszót akart otthonra és a könyvtárak is nyilvános vetítéseket kezdtek szervezni – véget ért a mozik egyeduralma. A Park mozi sajnos ezt nem élte túl, az utolsó vetítést 1999. november 3-án tartották meg.

Mi lesz a sorsa?

A mozi bezárása után a 2000-es években a Pannon Filharmonikusok használták az egykori filmszínházat – ekkor ZenePark volt a neve. Eleinte koncertek is voltak, de idővel próbaterem lett belőle. 2008-ban a ZenePark – még az EKF beruházása előtt – a városi Vagyonkezelő Holding tulajdonába került.

Akár egy jó horror film

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy a Park mozit belül szinte teljesen kibelezték. Volt kezdeményezés arra, hogy ott egy trambulin parkot nyissanak, de sajnos ez sem valósult meg.

És hogy mi maradt belőle? Sajnos, csak ennyi:

Felveri a gaz a belvárosi ingatlant
A hajléktalanok miatt berácsozták az esőtől védett tereket
A felirat még árulkodik arról: itt egyszer mozi volt
A hátsó bejárat: szomorú képet mutat

Még több kép a képgalériánkban:

forrás: Csorba Győző Könyvtár, Pécsi Stúdió Blog, Régi Pécs