Így még biztos nem láttad Pécset! 360 fokban örökíti meg kedvenc pontjait Szalóki Zsolt

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen új nézőpontból mutatja meg világot, legfőképp Pécs városát Szalóki Zsolt. A 47 éves férfi a pandémiás helyzet szülte feszültséget akarta levezetni a fotózással. Legyen szó egy üres térről, a Mecsek szépségeiről, szinte mindenhol meglátja a benne értéket. 

Zsolt és a Városmandala

Zsolt 2020 februárjában ünnepelte 46. születésnapját, ennek kapcsán meglepte magát egy 360 fokos objektívvel. Hamarosan beköszöntött a koronavírus és a vele járó feszült helyzet. Zsolt valahogyan szerette volna a felgyülemlett energiákat “áttranszformálni” – a fotózást választotta ehhez. Megszületett hát a Városmandala.

A kis szerkezet két darab 180 fokos látószögű lencsével kreál 360 fokos képeket. A végleges kép számítógépes utómunka során alakul ki.

A székesfehérvári születésű férfi 1986 óta él Pécsen. Itt járt iskolába, itt nőtt fel, katona is Pécsen volt – ő magát is már pécsinek vallja. Húsz évig az üzleti világban tevékenykedett, majd negyvenévesen döbbent rá, hogy nem érzi magát a helyén. Egyéni vállalkozó lett, közösségeknek és cégeknek segít tanácsadássokkal, mediál és tréningeket tart vállalkozásoknak. Ehhez csapódott hozzá a fotózás.

Üres terek, csöndes utcák

– Az emberek karanténban voltak otthon, kiürültek a terek és az utcák. Volt egy hangulata az egész jelenségnek, én pedig elkezdtem próbálgatni, mit tudok ebből kihozni – mondta Zsolt.

A fotók tematikáját illetően ritkán tervez előre Zsolt. Vannak kedvenc helyei, mint a Mecsek, a Zsolnay-negyed vagy a Tettye – de alapvetően érzésből szokott fotózni. Emellett szereti a városok térszerkezeteit, az épületek és a műemlékek hangulatát. Úgy gondolja, Pécs és környéke remekül fotózható, rengeteg az izgalmas hely: a tettyei romok, a Havas Boldogasszony-templom, a történelmi belváros terei, és még lehetne sorolni.

Miért pont város és mandala?

Pécs mellett más városokban is fotóz, tavaly Európa több pontján (Stuttgart, Varsó, Genf) is készített képeket.

Maga a mandala egy sűrített energiatér, körnek vagy korongnak fordítják.

– Elsősorban magam miatt csinálom, rólam mesélnek a fotók, az én érzésvilágom képződik le egy képben. Mandalaként pedig arról szól, hogy a szemlélő hogyan tudja befogadni a látványt, és benne milyen érzéseket ébresztenek a képek.

Zsolt képeiből összeállítottunk egy galériát:

Előző sztori

Fegyverrel fenyegette vitapartnereit egy majsi pár

Következő sztori

Normális nyarunk lehet, de a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1