Címlap Közélet Normális nyar...

Normális nyarunk lehet, de a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közelít az ötmillióhoz az oltások száma

Az oltások száma közelít az ötmillióhoz, 4 millió 420 ezren kapták meg eddig a vakcinát – mondta Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón, és hangsúlyozta, hogy megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása is csütörtökön. A fiatalok közül 96 ezren regisztráltak, ők Pfizer-vakcinát kapnak majd keddig.

– A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az ötmillió első oltást, ezért a korlátozó intézkedések további enyhítéséről hozhat döntést a kormány – közölte Gulyás Gergely.

Május 28-tól már tarthatók esküvők

Az esküvők megrendezhetőségéről merült fel a legtöbb kérdés és az már most látszik, hogy május 27-én éjféltől a lakodalmak megtartására is van lehetőség.

A külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt

Mostantól a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, a terv az, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön kapott oltást, ha ezt OECD-, NATO-, vagy EU-országban, illetve Oroszországban vagy Kínában kapta, a kormányirodákban bemutatva kaphat védettségi igazolványt. A részletes szabályokat hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Augusztusig maradnak a korlátozások

– Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottunk, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet. Augusztusig a korlátozások mindenképp maradnak

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Júniustól indulhatnak a nyári táborok

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a gyerekek nyári táboroztatására lesz lehetőség, június 1-től megtarthatóak a táborok.

Kész az applikáció

Kiemelte, hogy hamarosan indul a védettségi applikáció, amellyel igazolni tudjuk koronavírus elleni védettségünket: az applikáció tartalmazni fogja az oltott nevét, az oltás idejét, védettség tényét, az oltás fajtáját. Az EESZT-ben kell majd regisztrálni hozzá, ahol egy hat számjegyű PIN-kódot megkapva tudunk belépni az alkalmazásba.

A kormány az ország sikeréért szorít

A Magyar Nemzet a baloldali előválasztásról kérdezte a minisztert, aki elmondta, a kormánynak nincs hivatalos véleménye, ők legfőképp az ország sikeréért szorítanak. Szintén az előválasztással kapcsolatban elmondta, a választójogi törvényen nem terveznek változtatni, ezt a jogszabály tartalma szerint jelenleg nem is tehetik meg.

Egy újabb sajtókérdés azt firtatta, hogy a magyar igazolványokat elfogadják-e majd külföldön, amire Gulyás Gergely elmondta, egyelőre Horvátországgal, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, Észak-Macedóniával és még néhány egyéb országgal állapodtak meg az oltási igazolvány kétoldalú elfogadásáról.

Mint mondta, ez segít majd, hogy a turistaforgalom ne legyen akadályozva a nyári időszakban. A miniszter felhívta a figyelmet, Horvátországban továbbra is igazolni kell, hogy a második oltás után eltelt már 14 nap, ezért az oda utazók az ezt igazoló papírt is vigyék magukkal. A szabad határátlépésekről egyébként továbbra is tárgyal a kormány a külföldi országokkal.

Nincs előrelépés az uniós vakcinaútlevél ügyében

A miniszter kiemelte: az uniós vakcinaútlevél nem fogja felváltani a magyar védettségi igazolványt. Elmondta: az unió védettségi igazolványának sem a gyártása, sem az előkészítése, sem pedig az erről szóló jogszabályok előkészítése nem kezdődött el.