Címlap Arc Így viselik a...

Így viselik az ismert pécsi arcok a krízishelyzetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges projektbe fogott két pécsi fiatal: Kajsza Konstantin és Káplár Kata. Az „El-külön-ülés” fotóriport célja, hogy megmutassa, hogyan kezelik a kialakult krízishelyzetet pécsi, illetve pécsi kötődésű emberek. Az „itthon ragadt” ötletgazdák célja, hogy láthatóvá tegyék: mindenkire különböző hatással van a karantén és a kijárási korlátozás.

Kajsza Konstantin és Káplár Kata mindketten erős szálakkal kötődnek Pécshez, ugyanakkor több, mint egy évtizede nem élnek itthon. Március elején érkeztek Pécsre ismét, és eredetileg rövidebb hazalátogatást terveztek, de ez a jelen körülmények között nyilvánvalóan kicsit hosszabbra nyúlik. Az itthonlétük alatt nem tétlenkedtek, egy olyan fotósorozatot indítottak, amellyel a céljuk, hogy az emberek a fizikai távolság ellenére is közelebb kerüljenek egymáshoz, és erősödjön a pécsi közösség.

– Az ötlet abból született, hogy a barátainknak és az ismerőseinknek szerettünk volna extra megjelenési felületet adni a közösségi médiákban, hogy ezáltal (még nagyobb) nyilvánosságot kapjanak, főleg azokon a területeken alkotók és dolgozók, akiket talán nagyobb mértékben érint a nyitvatartási korlátozás, bezárás – mesélik az ötletgazdák.

Reméljük, hogy sokaknak tudunk segíteni abban, hogy lássák és érezzék, nincsenek egyedül ebben a helyzetben és nincsenek egyedül a gondolataikkal, az érzéseikkel és az esetleges aggályaikkal.

Az riportalanyokat tekintve “az olló elég tág”, így az élet és közélet számos területéről kerestek már meg pécsieket, de a következő hetekben sem állnak le. Pár naponta jelentkeznek új tartalommal.

Elmondják, hogy a kialakult helyzetben mintha nagyobb hangsúly került volna egymás támogatására, ami eddig nem volt jellemző vagy nem volt ilyen erősen jelen, talán még kisközösségi szinten sem. „Szerintünk ez a fajta támogatás és közösségépítés nagyon fontos.” – teszik hozzá.

Elkeserítő, hogy kellett hozzá egy vírus, hogy egymás támogatásának a fontossága felértékelődjön, de nagyon reméljük, hogy megmarad majd a kijárási korlátozás megszüntetése után is.

A teljes riportokat itt olvashatjuk el!