Címlap Kultúra Magyar Teátru...

Magyar Teátrumi Társaság: Veszélyezteti Pécs kulturális életét a helyi városvezetés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Veszélyezteti a pécsi kulturális élet kiemelkedő intézményeit és programjait a pécsi városvezetés azzal, hogy nem képes megállapodni a kormánnyal – írta a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Mint arra emlékeztettek, az elmúlt napokban minden, kőszínházat működtető vidéki város, valamint Budapest vezetése is megkötötte a megállapodást a kulturális kormányzattal a színházak fenntartásáról. Ez a közlemény szerint azért fontos, mert ezek a szerződések biztosítják, hogy az önkormányzatok és az állam kiszámíthatóan, tervezhetően fog gondoskodni a színházak működéséről, biztonságot nyújtva az azokban dolgozóknak és a színházak nézőinek egyaránt.     

Ugyanis Pécs az egyetlen magyar város, ahol a szerződés nem köttetett meg, s mivel „csomagban” tárgyal az önkormányzat a helyi kulturális intézmények finanszírozásáról, a megállapodás késlekedésével a városvezetés veszélybe sodorja azokat.

A szervezet elnöksége jelezte a közleményben, hogy nem pusztán a Pécsi Nemzeti Színház, hanem a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Zsolnay Kulturális Negyed működését és az ezekben az intézményekben dolgozók személyes egzisztenciáit is veszélybe sodorja a város vezetése, amennyiben nem képes, vagy nem akar megállapodni.

Magyar Színházi Társaság: aggasztó

A Magyar Teátrumi Társasághoz hasonlóan a „baloldalhoz sorolt” Magyar Színházi Társaság is megszólalt a témában. Ők azt írják, hogy rendkívül aggasztó, hogy a művészeti intézmények működéseit még most is teljes bizonytalanság övezi, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben, amikor egyébként is bizonytalan a jövő, még inkább veszélyezteti a munkatársainak egzisztenciáját.

A Magyar Színházi Társaság közleményében kiemelte, hogy:

Számunkra csak az a fontos, hogy a Pécsi Nemzeti Színházban, s a többi, előadó-művészeti intézményben dolgozók megélhetése biztosítva legyen, s semmi ne veszélyeztesse sem most, sem pedig a hagyományos színházi munka – remélhetőleg mielőbbi – megindulása után a színház működését, az alkalmazottak biztonságát és az ott elvégzett magas szintű művészeti munkát.    

Ahogy az MTT elnöksége, a MSZT is felszólította a baranyai megyeszékhely vezetőit, hogy haladéktalanul állapodjanak meg a kulturális kormányzattal a város kulturális intézményeinek finanszírozásáról, egyben szolidaritásukról biztosították a pécsi színházban és más kulturális intézményekben dolgozókat.     

Előzmények: