Címlap Politika Hazugsággal v...

Hazugsággal vádolja Pécs polgármesterét az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tárca szerint ők egyeztetnének, de Péterffy Attila elzárkózik a tárgyalások elől. A polgármester merőben mást mondott korábban. Mutatjuk a részleteket. 

Mint azt a Pécs Aktuál megírta, gyakorlatilag zsarolással vádolta meg a kormányt negyedik videós bejelentkezésében Pécs polgármestere múlt csütörtökön. Péterffy Attila azt mondta, szerinte azért nem érkezett meg egyelőre Pécsre a Nemzeti Színház állami támogatása, mert a kormány átvenné a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-t (ZsÖK). Pécs legnagyobb kulturális cégét (amelynek része a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok is) azonban nem akarja “átpasszolni” az önkormányzat, szögezte le Péterffy Attila.

Lapunk írta meg elsőként az ügy hátterét is, és írásban kértük az EMMI álláspontját is az ügyben, de más lapnak (!) küldték a választ, egészen pontosan a Dunántúli Naplónak, mi nem kaptuk meg a közleményüket! Sebaj, azért megmutatjuk.

Péterffy Attila korábban azt mondta, hónapok óta nem reagál a város megkereséseire a tárca. Ezt cáfolta most meg az EMMI, és állítja ennek éppen ellenkezőjét.

„A Pécsi Nemzeti Színház közös működtetését Péterffy Attila, Pécs polgármestere kezdeményezte az Emmi kultúráért felelős államtitkárságánál, a személyes egyeztetés után a polgármester jelezte, hogy még áttekintik a lehetőségeiket az önkormányzati fenntartói támogatás mértékéről, erre azonban nem került sor.

A minisztérium később egy levélből értesült arról, hogy Pécs városa – fenntartóként – a tavalyi összegnél 47 millió forinttal kevesebbel, 270 millió forinttal kíván hozzájárulni a Pécsi Nemzeti Színház működéséhez.

Az Emmi a Zsolnay Örökségkezelő ügyében is kezdeményezte az egyeztetést a közös működtetésről – meggyőződésünk ugyanis, hogy a Bóbita Bábszínház, a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok is stratégiai jelentőséggel bírnak.

A városvezetés azonban ebben a témakörben is elzárkózott.

Mindezek ellenére a kultúráért érzett felelősségünk jegyében Pécs vezetésénél szorgalmaztuk a tárgyalások folytatását”

– állítja közleményében a tárca.

(Borítóképünk: Pécs Aktuál grafika / illusztráció!)