Címlap Politika Páros lábbal ...

Páros lábbal szállt bele a kormányba a polgámester, pedig az állam állja a pécsiek szórakoztatását!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elakadt egy kicsit PÉterffy Attila, ezért egy harcias mondat után végül videóban kért segítséget a Fidesztől. Mutatjuk az egész történetet.

Gyakorlatilag zsarolással vádolta meg a kormányt negyedik videós bejelentkezésében Pécs polgármestere csütörtökön. Péterffy Attila azt mondta, szerinte azért nem érkezett meg egyelőre Pécsre a Nemzeti Színház állami támogatása (ami több százmillió forint, az önkormányzat ehhez képest csak minimális összeget tesz bele a működésbe – a szerk.), mert a kormány átvenné a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-t (ZsÖK). Pécs legnagyobb kulturális cégét (amelynek része a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok is) azonban nem akarja „átpasszolni” az önkormányzat, szögezte le Péterffy Attila.

Egész pontosan ez így hangzott el:

„Érdekes álláspontot foglal el a magyar kormány a Pécsi Nemzeti Színház tekintetében, szerintem nem véletlenül. A PNSZ támogatását a kormány össze kívánja kötni a ZsÖK, a Kodály Központ működésére és a Pannon Filharmonikusok működésére biztosítandó támogatással. Magyarul, erős pressziót gyakorol a kormány a pécsi önkormányzatra azért, hogy játsszuk át a ZsÖK-öt – magyarázta Péterffy, aki hozzátette: világossá tette egy januári megbeszélésen a kulturális államtitikárnak, hogy ezzel nem ért egyet, nem akarja eladni a céget az önkormányzat, hanem továbbra is közös fenntartásban szeretnék működtetni a céget – és a színházat – is.

Keményen akar játszani a polgármester

– Nyilvánvalóan a kormány arra játszik, hogy kikényszerítse a PNSZ nem támogatásán keresztül azt, hogy így vagy úgy, de a ZsÖK-öt passzoljuk át. Nem ez a szándékunk. Tárgyalásra szólítjuk fel a kormányt – magyarázta a videóban, majd később hozzátette:

Játszanunk kell, méghozzá úgy látom, hogy keményebben kell játszanunk a kormánnyal, az illetékes államtitkársággal annak érdekében, hogy az állami támogatás megérkezzen

– mondta Péterffy, aki a harcias mondatok után végül a Fidesztől kért segítséget. Így:

Több milliárdos kormányzati segítség ellen „játszana keményebben” Pécs

Mivel eddig is az állam tartotta el a pécsi kultúra zászlóshajóit (ZsÖK, színház, bábszínház, balett, hangversenyterem, filharmonikusok, kiállítóterek,stb.), éves szinten milliárdokat utaltak Pécsre ezek miatt; mi a gond azzal, ha hivatalosan is átvennék a ZsÖK-öt?

A cég előző vezetése idején, még Vincze Balázs ügyvezető kötötte meg azt a megállapodást a kormánnyal, amely szerint az állam 10 évre átvállalja a cég támogatását úgy, hogy minden évben kicsivel többet kellett az önkormányzatnak is beletennie a működésbe. Ezt az önkormányzati támogatást azonban gyakorlatilag a ZsÖK vissza is fizette haszonbérleti díj formájában a városnak. (Ennek később még lesz jelentősége – a szerk.)

Magyarul: tisztán állami pénzből működhet a ZsÖK (és így a Kodály Központ, a Pannon Filharmonikusokkal együtt; de még döntő többségében a Pécsi Nemzeti Színház is, amely 500 millió forintnyi állami pénzt kap évente), vagyis ez nem terheli meg fájdalmasan a város költésgvetését.

Mit kért ezért cserébe Pécstől az állam? Gyakorlatilag semmit, pusztán azt, hogy maradjon a város a vidéki Magyarország egyik legerősebb kulturális helyszíne, magas színvonalú kulturális programok legyenek a városban (mint amilyen a Zsolnay Fényfesztivál is), és Pécs ne kótyavetyélje el a pénzt – például politikusok kifizetőhelyének használva a ZsÖK-öt.

A nyúl akarja vinni a vadászpuskát

– Összességében négyszer annyi pénzt ad a kormány a pécsi kultúra működésére (a ZsÖK esetében ez az arány nyolcszoros), mint amennyit Pécs papíron beletesz. Én azt javaslom Péterffy Attilának, hogy ne keménykedjen, sokkal inkább konstruktívan, kompromisszumkészen és barátsággal közelítsen az üzleti partner felé, ami ebben az esetben a kormány – mondta el érdeklődésünkre Vincze Balázs, aki szerint meg kellene értenie a polgármesternek a helyzetet.

Van egy közös cél a kormánnyal: erős kulturális központ maradjon Pécs. A kormány 2,5 milliárddal támogatja a kultúrát szerető pécsieket, a közönséget a programokon keresztül; míg ez a támogatás a kultúrában dolgozók fizetésére, körülbelül 1000 család megélhetésére és a működtetésre, programokra is elég. Gyakorlatilag az önkormányzatnak – vagyis a pécsi adófizetőknek – nem kell igazából a kormányhoz képest sok pénzt beletennie, inkább csak kivesz belőle. Nem értem, miért nem látja ebben a lehetőséget a polgármester

– magyarázta Vincze, aki szerint „a nyúl akarja vinni a vadászpuskát”, és ezt még hangosan el is mondja, ami nevetséges.

Vincze Balázs szerint

eddig is pécsiek működtették az intézményeket, és ez ezután sem változhatna meg: minden ingatlan, érték, program, esemény, fesztivál továbbra is Pécsett maradna, csak a cég – és annak önkormányzati terhei – kerülnének immár hivatalosan is a kormány kezébe.

Tehát igazából semmi nem változna a közönség szempontjából.

A pécsiek szórakoztatását az állam fizeti. De mi lehet ezzel Péterffy gondja valójában?

A Pécs Aktuál megbízható forrásból megtudta, hogy idén a ZsÖK működési költségeinek mindössze 10%-át kell beletennie Pécsnek, ez az összeg viszont egyelőre kevesebb, mint amennyit haszonbérletként visszakap a cégtől. Ez utóbbi tétel ugyanis 50 éven (!) keresztül nettó 317 millió forint évente.

– Mindennki számára világos már a kezdetektől, hogy a ZsÖK és csatolt rendszereinek nyereséges fenntartása önkormányzati pénzből lehetetlen. Mindig is az volt és az is lesz ebben a méretben. A kormány azonban bevállalta a segítséget, évente 2000 programot szervez a cég a városban és működteti a létesítményeket az önkormányzat helyett, és termel komoly bevételt a városnak, szállodáknak, kkv szektornak – magyarázza forrásunk, aki szerint ebben az öt éves ciklusban Pécsnek 2,8 milliárdot kellene beletennie a ZsÖK-be, ami a haszonbérlet levonása után is 1,2 milliárdos önkormányzati pénzt jelent.

Vagyis legalább ekkora összeget hagyna a kormány a város zsebében

azzal, ha a céget átvennék, ráadásul ezt követően is kapná Pécs az éves 317 millió forintnyi haszonbérletet.

Vannak ötletek a miértekre

Vannak ötletek arra is, hogy mi a polgármester problémája valójában, miért nem akarja elengedni a ZsÖK-öt. Ezen „összeesküvéselméletek” és vélemények szerint politikai megfontolások állhatnak a háttérben. Eszerint azért nem akarja elengedni a ZsÖK-öt a városvezetés, mert így nem szólhatnának bele kinevezésekbe, nem dönthetnének tulajdonosként álláshelyekről, piknikekről, vagy (politikainak is tűnő) városrészi és összvárosi programokról, stb.

Mivel azonban ezekre nagy szükség lenne,

új céget kellene létrehoznia a városnak, most ugyanis a ZsÖK az, amely a város rendezvényeit, ünnepségeit, fesztiváljait is szervezi, amelyen maguk a politikusok is szeretnek villongani. Az új cég és annak működtetése viszont már komoly pénzbe kerülne, ezt pedig már saját zsebből kellene megoldania az önkormányzatnak.

Különösen érdekes, hogy Péterffy Attila a választási kampányban egyfolytában azt hangsúlyozta, hogy szakmai és nem politikai döntésekre, szakmai város- és cégvezetésre lenne szükség Pécsett. Most azonban úgy tűnik, szakmai, pénzügyi döntés helyett sokkal inkább politikai érdekek miatti játszma folyik a városvezetés részéről.

Kapcsolódó cikkünk:

Tóth Bertalant, az MSZP elnökét sem hagyta hidegen az ügy: