Címlap Közélet Közel félmill...

Közel félmilliós fizetéssel landolt az önkormányzat kulturális cégében a Jobbik pécsi elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Friss állás, alig két hónapja kamatoztathatja tudását a Zsolnay Örökségkezelőnél a párt pécsi vezetője, aki egyébként végzettsége szerint tanár. Gyimesi Gábor aktív közreműködésével segítette Péterffy Attila választási kampányát. Felmerülhet a kérdés, hogy most ez az állás a hála?

Házon belül kisebb felháborodás és morgolódás kísérte az elmúlt hetekben azt a tényt – tudtuk meg megbízható, belső forrásoktól, hogy munkát kapott a Jobbik pécsi elnöke a Zsolnay Kulturális Negyedben. Egészen pontosan a Negyedet is üzemeltető önkormányzati cégben a Zsolnay Örökségkezelőben.

Az 57 éves Gyimesi Gábor „online marketing kommunikátorként” dolgozhat a cégnél, alapbére pedig havi 450 ezer forint.

Friss állás ez, információink szerint január 8-án kötötték meg a munkaszerződést, határozatlan időre; a cég részéről az új ügyvezető, Rózsa Zoltán szentesítette a megállapodást.

A PécsiSTOP fotóján éppen Péterffy Attila mellett kampányol Gyimesi Gábor.

Többször is kerestük mobilszámán és új munkahelyén is Gyimesi Gábort, de nem értük el. Előbbi ki volt kapcsolva, a portán pedig azt mondták, hogy nem tudják kapcsolni, csak egy céges email címet kapott a szerkesztőségünk, ahol megkísérelhetjük felvenni vele a kapcsolatot. (Ezt meg is tettük, lásd lent.) Azt szerettük volna megkérdezni tőle, hogy mivel érdemelhette ki ezt az állást, és van-e ennek köze ahhoz, hogy tavaly ősszel a hatalomba segítette Péterffy Attilát.

Mivel Rózsa Zoltán nem nyilatkozhat a Városháza engedélye nélkül, ezért írásban tudtuk csak elküldeni a kérdéseinket. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen szakmai referenciák alapján találták meg és választották ki „online marketing kommunikátori” munkakörbe az eddig civilben tanárként dolgozó jobbikos politikust, a párt pécsi elnökét.

A fenti kérdés azért indokolt, mert Gyimesi Gábor életrajzában nincs szó marketinges múltról, vagy efféle képességről. A politikus saját maga írja:

„Első munkahelyem a pécsi Planetárium volt, majd 1983-ban egy barátommal megalapítottuk az ország első oktató GMK-ját. Közben elvégeztem a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika-fizika szakos tanári szakát. Később helyettesítőként tanítottam volt iskolámban, majd a Gyors- és Gépíró Szakiskolában. Főállásban először az Egészségügyi Szakiskolában dolgoztam, majd a Janus Pannonius Gimnáziumban. Közben elvégeztem a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Számítástechnika Tanári szakát. 1992 óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen, a PSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumában.”

Ha kapunk válaszokat a Zsolnay Örökségkezelőtől, a Polgármesteri Kabinettől és elérjük a politikust is, azonnal beszámolunk róla.

Ezeket a kérdéseket küldtük az érintetteknek:

Hogyan esett a választásuk Gyimesi Gáborra? Ő maga jelentkezett, vagy Önök keresték meg, esetleg erre utasítást kaptak?

A tanári pályáról hogyan és miért kanyarodott a Zsök felé Gyimesi Gábor?

Milyen szakirányú referenciákkal rendelkezik az online marketing területén? Vagyis mi az a tényszerű tudás, amely alkalmassá teszi a feladatra?

Mi szerepel a munkaköri leírásában? Mi a pontos feladata a cégnél?

Mi alapján állapították meg a 450 ezer forintos alapfizetését?

A Városháza szólt pár jó szót Gyimesi Gábor érdekében? Tehát van köze ennek az állásnak ahhoz, hogy Gyimesi Gábor aktívan segítette Péterffy Attila választási kampányát?

Természetesen a polgármesteri kabinetet is megkerestük kérdéseinkkel, amelyek ezek voltak:

A Városháza szólt pár jó szót Gyimesi Gábor érdekében, vagy önmagától kanyarodott el a tanári pályáról a kultúra irányába? Azaz, van-e köze ennek az álláshoz ahhoz, hogy Gyimesi Gábor aktívan segítette Péterffy Attila választási kampányát?

Önök szerint rendben van-e az, hogy aktív politikusok ülhetnek be önkormányzati cégekbe magas fizetésekért? Terveznek-e változtatni ezen a gyakorlaton?

Nem egyedülálló egyébként, hogy politikus landol a Zsökben, ez a fideszes városvezetés idején is előfordult egyszer – tudomásunk szerint. Deli Eszter, aki a Fidesz-KDNP fiatal önkormányzati képviselője volt, 2 éven keresztül havi bruttó 200 ezer forintért dolgozott rendezvényszervezőként a cégben. Most azonban az összeg nagysága is érdekes a referenciákon túl, mert a jobbikos politikus fizetése lényegesen magasabb ennél (igaz, nem is „csak” egy rendezvényszervező).