Címlap Kultúra Hoppál: melyi...

Hoppál: melyik zsaroló az, aki maga fizeti a 80%-ot?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És csak 20%-ot vár a másik féltől.

Hosszú posztban reagált Hoppál Péter, egykori kulturális államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő Péterffy Attila tegnapi kirohanására, amelyben azt állította lényegében, hogy a kormány megzsarolta Pécset, mert elvinnék a ZsÖK Nkft-t.

A fideszes politikus egyúttal Tóth Bertalan „elhappolós” akciójára is reagált, ugyanebben a posztjában.

Hoppál Péter részletes írásában eljut oda, hogy a pécsi kulturális szféra két oszlopát, vagyis a ZsÖK Nkft-t és a Pécsi Nemzeti Színházat 80%-20% arányban finanszírozza a kormány, a kisebbik részt pedig az önkormányzat teszi hozzá.

2430 millió Ft – 620 millió Ft, azaz 80% kormány – 20% önkormányzat. Ezek után felvetődik a kérdés, Péterffy Attila hogy képzeli, hogy azt állítja, a kormány „zsarolja” a várost? Nem láttunk még olyan zsarolót, aki 80%-ban, kötelező feladatán felül, önként finanszíroz valakit, ugye?

– teszi fel a költői kérdést a politikus és még csak a posztja felénél tart.

Gáláns javaslat

Hoppál azt írja a folytatásban, hogy:

„A kulturális kormányzat tett egy gáláns javaslatot. Egyedüli vidéki városként ezeket a törvényesen járó támogatáson felüli összegeket biztosítja 2020-ban a pécsi kultúra működésére.

Az a felvetés, hogy a 80%-ban kormánypénzből működő ZsÖK Kft. tulajdonjogát akár át is vállalná az állam, ez egy újabb gesztus, egy nagy kedvezmény, amely félreteszi a politikai véleménykülönbséget, és további segítséget kínál a pécsi önkormányzatnak. Annak az önkormányzatnak, amelynek idei költségvetése már a március 14-ei elfogadásának pillanatában sem volt teljesíthető.

Azóta pozíciói a veszélyhelyzet gazdasági recessziója miatt nyilván tovább romlanak.

Annak az önkormányzatnak, melynek tulajdonát képező Nemzeti Színházban és Zsolnay Örökségkezelőben május 3-án már valószínűleg nem tudnak bért sem fizetni. Annak az önkormányzatnak, amelynek gazdasági mutatói a 2018-as évben átfordultak pluszba, így harmadik éve milliárdos megtakarításai vannak, de a kormányzat segítő hozzáállása nélkül ez a helyzet drasztikusan meg is változhatna – folytatja a politikus, aki szerint

„Abba rúg bele Péterffy Attila napi szinten, ahonnan a segítséget kapja, akire egyedül számíthat.”

2019-ben a kampányban még „politika helyett szakmai döntéseket” ígérgető Péterffy Attila mára politikai bábbá, szócsővé vált. Ha körülnézne, akár példát is vehetne Szeged vagy Miskolc szintén ellenzéki polgármestereitől, akiknek már hónapokkal ezelőtt sikerült megállapodniuk a kulturális tárcával a színházaik állami támogatásáról – írja Hoppál.

A teljes poszt itt olvasható:

https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3390715547608700