Címlap Kultúra Kulturális in...

Kulturális intézmények vezetői kérik a városvezetést, hogy cselekedjenek, mert lehúzhatják a rolót

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fizetésképtelenség határára jutott több pécsi kulturális intézmény, ezért levelet írtak Pécs polgármesterének, hogy tulajdonosként, alapítóként mielőbb cselekedjen és tegye meg a szükséges lépéseket. Mint azt a Pécs Aktuál megírta: Péterffy Attila erre zsarolással vádolta meg a kormányt, az illetékes minisztérium viszont hazugsággal a polgármestert, aki egyelőre még nem reagált a szembesítésre.

Levélben kérnek segítséget Péterffy Attilától, mint tulajdonostól a város legnagyobb kulturális zászlóshajói: a Zsolnay Negyedet, Kodály Központot és még számos kulturális intézményt, létesítményt és kiállóteret üzemeltető ZsÖK Nkft.-től Rózsa Zoltán ügyvezető, és a Pécsi Nemzeti Színház nevében Rázga Miklós is.

Azt írják, hogy a fizetésképtelenség határára jutottak, és kérik a tulajdonost (vagyis az önkormányzatot), hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

A fő probléma az, hogy még mindig nem egyezett meg az önkormányzat az illetékes minisztériummal, emiatt viszont csúsznak az állami támogatások, amelyek az intézmények költségvetésének, működésének döntő többségét (Hoppál Péter szerint összességében 80%-ot) fedezik, az önkormányzatnak kellene hozzátennie a kisebbik részt 12 havi részletben.

Mint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta, számos kérdést vet fel, hogy a polgármester

miért zárkózik el a Zsök minisztériumi átvételétől, hiszen egyrészt eddig is a kormány tartotta el a pécsi kultúra oszlopait; másrészt csak a cég kerülne állami tulajdonba, minden más: ingatlanok, értékek, programok, kiállítások, fesztiválok, stb. maradnának Pécsett, ráadásul úgy, hogy eközben az önkormányzat még „kereshet is” az üzleten

fejtette ki korábbi cikkünkben a ZsÖK volt vezetője.

Péterffy szerint zsarolás folyik, a tárca szerint Péterffy hazudik

Megírtuk azt is, hogy Pézterffy Attila szerint a kormány azért nem utalja a támogatást, mert a ZsÖK-re fáj a foga, de az önkormányzat nem akarja átadni a céget. Erre válaszul a kulturális tárca közölte, Péterffy nem mond igazat, mert éppen ő az, aki hetek óta nem reagál a megkeresésekre, hiába bíztatják a tárgyalásokra. Erre a hétfői „szembesítésre” egyelőre még nem reagált a polgármester.

A politizálás közben csődbe megy a kultúra Pécsen?

Nem segít a helyzeten, hogy ha a politikai vitatkozás közepette a maradék pénz is elfogy, akkor tönkremehetnek a város legfontosabb – nemzetközileg is jegyzett – kulturális együttesei, amelyeket most még a járványhelyzet is hibernált.

Pécs egyik legfontosabb vonzereje – aquapark híján – a város kulturális tartalmai, fesztiváljai, közösségi rendezvényei; ezeket pedig szinte teljes egészében a ZsÖK szervezi és bonyolítja le. Ha tehát nincs ZsÖK, akkor nincs ennyi mulatság sem Pécsen!

Elmarad a Sétatér Fesztivál is idén

Idén például már biztos, hogy elmarad a Sétatér Fesztivál és a Zsolnay Piknik is – közölte a ZsÖK! Azt írták, hogy „a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és az ebből adódó sok bizonytalanság miatt át kellett gondolniuk több közelgő, hagyományos rendezvényüket is.

A járvány és körülményei miatt a város vezetésével egyeztetve úgy döntöttünk, hogy idén nem szervezzük meg sem hagyományos tavaszköszöntő fesztiválunkat, a Zsolnay Pikniket, sem pedig a Sétatér Fesztivált.