Címlap Arc Ilyen Pécs le...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vörös László a város legrégebb óta dolgozó fodrásza. Igazi fodrászcsalád, apja és nagyapja is fodrász volt. Laci 52 éve vágja a frizurákat, keze alatt sok ismert ember megfordult. Benéztünk a legújabb férfi fodrászatba is, ahol Szabó Zsolt mesterfodrász mesélt a mai divatról, az igényekről, és gyerekkori fodrászélményeiről, amikor még neki is bilifrizurát nyírtak. 

Vörös Laci fodrásznak született, legalábbis nem nagyon volt más választása, hiszen édesapja és nagyapja is ezt a foglalkozást választotta. A nagypapa 76 éves koráig dolgozott, ő volt a nagyharsányi férfi fodrász. Testvérével, Dezsővel a nyári szünetekben itt söprögették a hajtincseket, akkor döntötte el, hogy ő is fodrász lesz. Édesapja Vörös Dezső, a Kossuth Lajos utca fodrászatának ismert arca volt, máig sokan emlékeznek rá. Jelenleg 94 éves és jó egészségnek örvend.

A Vörös család – Gizi, Dezső, Dezső, Laci

„Vörös Dezső biztosabb megélhetést keresve jött Pécsre 1949-ben a Városház közben lévő Schneider fodrászhoz, majd onnan egy év múlva a Pannónia Szállóval szemközti, frissiben államosított volt Rónai-féle üzletbe, a Pécsi Fodrászipari Vállalathoz. Amikor a vállalat megnyitotta 1960-ban a Sallai utca 50. alatti üzletet, oda került vezetőnek. Felesége Gizi 25 éve hajmosó a Kossuth Lajos utca 1. szám alatti női-férfi fodrászatban. Napi átlagban manapság is 70-100 fejet mos” – írta 1987-ben a Dunántúli Napló.

Vörös Laci

Fiaik, Dezső és Laci mindketten a családi üzletet vitték tovább, előbb a Ferencesek templommal szemben, majd az Alkotmány és a Klimó György utcában fogadták a vendégeket. Laci hétköznap délelőttönként jelenleg is itt vágja a frizurákat.

Sokat változott a szakma, ma már csak levágjuk a hajakat, nem úgy, mint régen, amikor a fodrászüzlet megállás nélkül pörgött reggel hattól este 10-ig. Nem volt megállás, követni sem tudtuk a vendégeket,

ezért sorszámot kellet húzni, hogy ne vesszenek össze, hogy ki jön a sorban. Akkoriban sokat számított a frizura, nem úgy, mint most – mondta a Pécs Aktuálnak Vörös Laci.

Szabó Zsolt

A legújabb pécsi férfi fodrászatban máshogy látják a világot, itt most is nagy a pörgés, csak előre foglalva, időpontra érdemes érkezni.

Ma a divatot a főleg a sportolók, a színészek határozzák meg, akiket a fiatalok a médiában látnak. Mindenki rájuk akar hasonlítani. Mi próbáljuk befolyásolni a vendéget, hogy ne elsősorban a divatra figyeljen, hanem a számára előnyös frizurát válassza

– mondta a Pécs Aktuálnak Szabó Zsolt mesterfodrász.