Címlap Arc Jogászdiplomá...

Jogászdiplomáját „cserélte” két pécsi anyuka a cukrász szakmára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gyerekeik, a logisztika és a kreativitás miatt cserélte a talárt édességre két pécsi anyuka. Jogászból lettek cukrászok. Hogy megbánták-e? Hogyan vált be a nagy váltás? Erről beszélgettünk velük saját, kertvárosi tortaműhelyükben.

Talár helyett gumikesztyű, a nevük előtt dr., majd a cukrász titulus

Kriszta és Emili épp egy édes tortát állít össze

A harmincas évei derekán járó pécsi anyukák, Schwarcz Kriszta és Bagi Emília eleinte csak hobbiból sütögettek. Akkor kezdték, amikor a gyerekekre vigyáztak otthon.

– Korábban jogászként dolgoztunk. Munkahelyünkön ismerkedtünk meg és lettünk barátnők. Aztán jöttek a gyerekek, bennem pedig a harmadik megszületése után fogalmazódott meg, hogy régi életemet nem tudom már folytatni – mesélte a kezdeteket Schwarcz Kriszta.

Miközben készül egy táskatorta, azt is elmesélik az anyukák, hogy már két éve mindennap cukrászként ébrednek és köszönik szépen, remekül vannak.

– Maga a váltás gondolata évekig motoszkált a fejünkben. Talán 10 év is kellett hozzá, hogy a sütögetés legyen a megélhetésünk. Eleinte a családnak sütöttünk, majd egyre többen kerestek fel minket – részletezi a kétgyermekes Bagi Emília.

2 in 1 torta

„Sokan maradtak a szakmánkban és nagyon megdöbbennek, amikor mondom, hogy én váltottam.”

– A döntés nem volt egyszerű, hiszen mi is sokat áldoztunk arra, hogy tanultunk, szakvizsgát tettünk, nyelvvizsgákat szereztünk – mondja Kriszta, aki szerint sokan megdöbbennek, hogy feladta eredeti hivatását.

„Nem feladtam, hanem valami másba, valami újba kezdtem”

Eleinte nem volt könnyű, de úgy érzik, hogy megtalálták a helyüket a sütemények közt

– Igazából most van két szakmánk, amit már senki nem vesz el tőlünk – meséli mosolyogva Emília, aki azért emlékszik arra az időszakra, amikor két műszakban dolgoztak és ha folytatják, akkor egyáltalán nem lett volna idejük a családjukra.

Kellett a támogató családi háttér is

A két édesanyát a férjek is támogatták, biztatták, így tudták megnyitni saját műhelyüket Kertvárosban.

– Ennek a munkának a kreatív oldala is nagyon tetszik nekünk. Díszítünk és megvalósítjuk a gyerekek és felnőttek álmait. Sokszor rajzokból dolgozunk. Készítettünk már focilabdatortát, de nagy sikere van a táskának is. Öröm az arcokra nézni, amikor megkapják az édességet.

„Ha nem szeretnénk ennyire, lehet, hogy megbántuk volna”

Egy kislány tortája

– Szeretjük ezt a munkát és egyáltalán nem bántuk meg, hogy váltottunk. Nem gondoljuk, hogy ezzel presztízst vesztettünk volna. Most hogy látjuk, mennyi munka van egy-egy tortában, úgy gondoljuk a cukrász szakma is elég kemény – zárták a jogász anyukák.