Címlap Arc József Attila...

József Attila arcképét is felvarrta már a pécsi lány, aki így népszerűsítené az irodalmat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tetoválással népszerűsíteni a magyar kultúrát, nemzetünk nagyjait? Bende-Pintér Anita szerint igenis lehetséges. A pécsi lány az irodalom és kultúra szerelmese. És bár festő szeretett volna lenni, most egyedi tetoválásiba csempészi bele egy-egy író, költő arcképét.

A magyar hagyomány híres alakjait varrja fel

A 32 éves Anita rengeteg mintával és stílussal dolgozik. Viszont ami kiemeli őt az átlagos tetoválóművészek közül, azok a magyar kultúra híres alakjai. Legyen szó irodalmi, történelmi, mese- és mondabeli személyről, ő mindegyiket szívesen felvarrja. Sőt, külön kiegészíti az adott személy egy-egy kéziratával is.

József Attila és kéziratainak válogatása

Komoly kutatómunka is egyben

A portrék mellett található idézetek kemény kutatómunka eredményei is egyben, hiszen ezek az idézetek az ábrázolt szereplőt jellemzik.

– Alapvetően azt szerettem volna a tetoválásaimmal elérni, hogy a magyar kultúrát népszerűsítsem. Egy kicsit közelebb szeretném hozni az emberekhez. Úgy gondolom, lenne igény a magyar stílusú tetoválásokra, csak sokan még nem tudnak ebben a témakörben tágabban gondolkodni. Matyó minta, csodaszarvas, turulmadár – nagyjából ezekben ki is merül az egész. Én ezen szeretnék változtatni a portréimmal – mondta a fiatal lány.

Eddig tizenöt portrétetoválást csinált nemzetünk jellegzetes alakjairól

Miért pont a tetoválás?

Anita régen festő szeretett volna lenni, de az egyetemen inkább a magyar szakot kezdte el Pécsen. Az egyetemi évek alatt másfél évet Kolozsváron töltött egy ösztöndíj révén, itt szerezte meg első tetoválását 2012-ben. A kint töltött idő és a tinta annyira elvarázsolta, hogy eldöntötte: tetoválni és rajzolni fog.

Út a saját szalonig

Anita 2013-ban – záróvizsgái után – autodidakta módon kezdte el kitanulni a tetoválószakmát. Még ebben az évben el is készítette élete első tetoválását testvérének. A kezdeti tetoválásainak Séra Károly (Magor Tattoo) biztosított szakmai felügyeletet, közben a TSZÉE és MTSZ által szervezett ingyenes képzésekre is járt. Két évvel később a Budapest Tetováló Akadémiára jelentkezett, amnelynek egyéves képzését elvégezte, közben olyan mesterektől tanulhatott mint Kormány Ágnes, Vadócz Balázs, Molnár Ádám, Timár Otte, vagy Adamik Erik.

– Miután végeztem Pesten az akadémián, belevágtam itt Pécsen a saját kis stúdiómba, a V.A.Lacky Art tetoválószalonba. Idővel bővíteni szeretném majd a helyet és más vendégtetoválókkal is együtt dolgozni.

V.A. Lacky?

Pilinszky János költő

A szalon nevét Agatha Christie Tíz kicsi néger című könyve ihlette. A könyv cselekményében meghívnak tíz embert egy szigetre (akiket végül megölnek), aminek a meghívóját egy bizonyos Mr. V. A. Lacky írja alá. Ez nagyon megtetszett Anitának, aki egy szójátékkal fűzte össze, kettős jelentést adva ezzel. Egyrészt a V.A. Lacky Art tisztelgés is egyik kedvenc szerzője előtt, fonetikusan ejtve pedig: Valaki Árt szójátékként szuperál.

Anita munkáit az alábbi galériában tekinthetik meg: