Címlap Arc Közgazdász az...

Közgazdász az akkugyárakról: jót tesz a hazai gazdaságnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem ült fel a Magyarországon manapság rendkívül divatos, szélsőbaloldali áramlatra, és nem hogy nem szidta, de szinte megvédte az akkumulátorgyárakat Pogátsa Zoltán

– vette észre a Mandiner.

Az ismert – és a magyar kormány gazdaságpolitikájával gyakran kritikus – közgazdász az ATV és az Index közös műsorában, a Konkrétan Rónai Egonnal címűben hosszasan beszélt az akkugyárakról, és Európa szerinte elhibázott Kína-ellenességéről, és a magyar gazdasági törekvésekről, illetve a zöld átemenetről.

A közgazdász szerint ha az

Európai Unió komolyan gondolja a klímaváltozás elleni küzdelmet, akkor nem szabad hátráltatnia a zöldátmenetet azzal, hogy kívül tartja a kínai versenytársakat”.

Megjegyezte azt is, hogy „egész egyszerűen náluk (mármint Kínában) van a kobalt, a lítium, hatalmas belső piaccal rendelkeznek, az elektromosautó- és akkumulátorgyártásban pedig nagyon ügyesek, ambíciózusak.”

A közgazdász úgy látja, ezek a gyárak alapvetően nem Magyarország miatt jönnek ide, hanem hogy kiszolgálják a hazánkban is működő német autóipari nagyvállalatokat, de ez közben az itteni gazdaságnak is jót tesz.

Úgy látja, hogy Európa lemaradt a technológiai versenyben, és megfelelő ásványkincsekkel sem rendelkezünk, ezért sincs alternatívája a kínaiaknak ezen a területen.

A műsort itt lehet megnézni: