Címlap Természet Könnyebben ki...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mentési pontot jelöltek ki a Szársomlyó-hegyen arra az esetre, ha valaki megsérülne – tájékoztatott a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság siklósi kirendeltsége kezdeményezte, hogy mentési útvonalat és pontot jelöljenek ki a Szársomlyón. Az ötletet a nagyharsányi és villányi önkormányzat, a helyi önkéntes szervezetek, az OMSZ, a rendőrség, a Mecsekerdő Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyaránt támogatta. A kijelölt helyről a mentésben – vagy tűzoltásban – részt vevők az önkéntes szervezetek segítségével már le tudják vinni a sérültet az aszfaltos út mellé, illetve a tűzoltáshoz szükséges felszerelések szállítását és a beavatkozás résztvevőinek ellátását is meg tudják könnyíteni.

A mentési pont, valamint annak megközelítését biztosító mentési útvonal kijelölése 2022-ben megtörtént, egy a Szársomlyó Természetvédelmi Területen tartott közös bejárás alkalmával. A mentési pont járművekkel történő megközelítése, illetve az útvonal használata kizárólag mentési szituációkban, illetve mentési gyakorlatok idején indokolt és lehetséges. A mentési pont szakmai megismertetése érdekében az együttműködők nemrég – a Határszél ÖTE kezdeményezésével és koordinációja mellett – nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre.

A kimentési pont ma már a Google térképen is megtalálható a „Nagyharsány Kimentési Pont”, a „Kimentési Pont” vagy a „Szársomlyó Kimentési Pont” címszavakat beírva.