Krisztiánnak 20 diplomája van, most pedig a PTE-n folytatja tanulmányait a magyar rekorder

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A háromgyermekes Kapus Krisztián 46 esztendős, de még most is szívesen koptatja az egyetemi padokat, aminek meg is van a nem mindennapi eredménye. Húsz diplomát tudhat magáénak. A legtöbb felsőfokú végzettségével rendelkező magyar férfi idén a Pécsi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója lett, de tervei szerint itt nem áll meg.

Kapus Krisztián majdnem három évtizede koptatja a különböző egyetemek és főiskolák padjait, ami alatt 20 diplomát sikerült megszereznie.

Természetesen nincs megállás, már újabb kettő van folyamatban.

Honnan is indult a családapa?

Krisztián ezzel a 20 diplomával ma Magyarország legtöbb diplomájával rendelkező embere, de gyermekkorában nem vágyott soha ennyi papírra. Kezdetben az orvoslás érdekelte.

– Ez az egész akkor vált köddé, mikor a biológiai fakultáción egy képlet három táblára sem fért ki – vallotta be mosolyogva Kapus Krisztián, aki azonban a mai napig fontosnak tartja, hogy embereken segítsen.

A gyógyítás helyett így a tanítás került a középpontba, és első diplomáját Szegeden szerezte meg, magyar-könyvtár szakos pedagógus lett. De nem állt meg a tanításnál és elvégezte a művelődésszervező mesterszakot is, folytatott jogi tanulmányokat is, de akár hittant is taníthatna, sőt katolikus teológus is.

Jelenleg pedig a szegedi Gál Ferenc Egyetem mellett, a Pécsi Tudományegyetemen doktorandusz hallgatója, ahol február óta klinikai idegtudományok szakterületen középiskolások internetfüggőségét vizsgáló kutatásokban is részt vesz. A képzés 4 éves, azonban tervei szerint hamarabb végezne, ugyanis néhány hallgatásra váró kurzus, és a
végső kutatási eredmény kivételével mindene adott hozzá.

Sikerült megdönteni saját tavalyi rekordját

A most 46 éves rekorder 1992-óta zsebeli be az újabb és újabb diplomákat, ami azt jelenti, hogy átlagosan közel

másfél évente szerez egyet.

Teszi ezt úgy, hogy soha nem halasztott.

Mindig időben fejezte be tanulmányait amellett, hogy háromgyermekes családapa és férj. Sosem érezte azt, hogy ne férne meg a tanulás a család és munka mellett, az időt kell nagyon jól beosztani.

A legnehezebbnek vallott képzésnek az orosz nyelv és irodalom szakot említette:

– Többet tanultam rá, mint eredetileg gondoltam. Fiatalon utolsó évfolyamosként érettségiztem oroszból, emiatt volt némi tudásom belőle, azonban akik jelentkeztek idősebbek voltak és nagyon tudták a nyelvet – mondta. Végül ezt is sikerrel teljesítette.

Mára megközelítőleg 800 vizsgán lehet túl

Az egyik diplomával a sok közül

– Mindenkinek van hobbija, amire időt szakít. Van, aki teniszezik, van, aki vadászik. Nyilván ezekre is időt és pénzt költenek az emberek. Én a tanulásra költök – mondta Krisztián.

A jelenleg kormánytisztviselőként dolgozó Krisztián elmondása szerint öt és tíz millió forint közé tehető az az összeg, amit eddig tanulásra fordított, de nem zárkózik el a további képzésektől sem. Ahogy ő fogalmaz:

„Ha találok olyan szakot, ami érdekel, anyagiakban lehetőségem van rá, és időm engedi, akkor a jövőben is szívesen tanulok.”

Megrémülnek a munkaadók?

A Pécs Aktuál kíváncsi volt arra is, hogyan fogadják a munkaadók, amikor szembesülnek a tetemes diploma mennyiséggel.

– Ami kapcsolódik a munkakörhöz, beleírom, de ebből sem kell sok, mert sokszor megijednek – vallja Krisztián.

Az iskolapad másik oldala sem idegen számára, hiszen 8 évig volt középiskola vezető, óraadó a Szegedi Tudományegyetemen és közel három évtizede hitoktatóként is tevékenykedik.

Krisztián szerint a kitartás és a szorgalom mellett, a jelenléti oktatás a kulcs. Ő is tapasztalja a jelenlegi helyzet miatt kialakult online oktatás hátrányait, és reméli, minél hamarabb visszaállhat minden a normál kerékvágásba.

Előző sztori

Kétgólos hátrányból állt talpra a Fradi a BL-ben!

Következő sztori

A pécsiek Teca Mamája: fagyizóval kezdte, végül ő lett a kirándulók kedvence