Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rácz András a Pécsi Sörfőzdében kezdte sörmesteri pályafutását. Dánia, Anglia és Norvégia után Laosz legnagyobb sörgyárát igazgatja. Két éve családjával költözött az ázsiai ország fővárosába, Vientianba. A BeerLao sok pécsinek sem ismeretlen, aki járt már ott, az biztos kóstolta. 

András az egyetlen magyar, aki Dániában, a világ egyik leghíresebb ilyen szakirányú oktatási intézményében a Sörfőzés Skandináv Iskolájában szerzett diplomát. Az iskola 1925-ös alapítása óta Andráson kívül nem tanult magyar.

A szakember 2005-ben került Pécsi Sörfőzdébe, ahol a sörkészítés rejtelmeibe a gyár osztrák sörfőző mestere avatta be. 2007 augusztusában beiratkozott Koppenhágában a neves iskolába (Scandinavian School of Brewing), a világ egyik leghíresebb ilyen szakirányú oktatási intézményébe.

„Itt olyan dolgokat tanultam meg, amelyeket egy hazai sörgyárban nem tudtam volna elsajátítani. A tananyag az alapanyagok termesztésétől az érlelésen át a sörök piacra jutásáig mindent átölelt. Az iskola házi sörfőzdéjében már két hét után minden tanuló elkészíthette a saját sörét” – mondta Rácz András, aki a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki karán végzett, ezután került a pécsi sörgyárba.

András 2010-ben a Pécsi Sörfőzdében

A sörmester feladata a termelés vezetése a főzéstől a palackozásig, így az ő odafigyelése nagyon fontos a termék minősége és ízvilága szempontjából. András a Carlsberg cégcsoport norvégiai sörgyáraiban főzött és fejlesztett a kétezres évek végén, 2011 januárjától az angliai Northampton gyárában volt sörmester.

„Ez egy hatalmas sörgyár, egy 200 ezres angol kisvárosban. A termelés évi 6,5 millió hektoliter, ami akkor Magyarország éves sörfogyasztásának felelt meg” – mondja András. Ennek a mennyiségnek nagy részét azok a focirajongók fogyasztják el, akik kedvenc csapatuk sörét isszák. Köztük vannak a  Liverpool, a Tottenham, a QPR, az Aston Villa vagy a West Ham szurkolói.

Néhány év után visszatért Novégiába, ahol a cég európai gyárai között ingázott, feladata a sörök minőségének ellenőrzése és fejlesztése volt. Két éve kapott lehetőséget a laoszi sörfőzde vezetésére. Laoszban a sörnél nincs fontosabb ital, még a vizet is lekörözi.