Címlap Balhé Újabb háború ...

Újabb háború lesz a szomszédunkban? A Fehér Ház megkongatta a vészharangot

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fehér Ház péntek este arra figyelmeztetett, hogy „példátlan” szerb haderő sorakozott fel Koszovó és Szerbia határán. Mindeközben a NATO közölte, hogy újabb katonákat küldenek Koszóvóba.

Az előző hétvégén mérgesedett el ismét a konfliktus a koszovói albánok és szerbek közt. Az incidensnek több halálos áldozata is volt. A Fehér Ház péntek esti sajtótájékoztatóján arról esett szó ezzel összefüggésben, hogy az amerikaiak információi szerint Szerbia méretes haderőt vont össze az utóbbi napokban a koszovói határ közelében.

Megfigyeltünk egy nagy, szerb katonai kontingenst a koszovói határ mentén, amelyben példátlan mértékben vonultattak fel szerb tüzérséget, harckocsikat és páncélozott gyalogsági egységeket

– mondta John Kirby, a Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a The Guardian beszámolója szerint, amit az Index vett észre. Hozzáfűzte azt is, „ez egy nagyon destabilizáló fejlemény volt ezen a héten, ezért arra szólítjuk fel Szerbiát, hogy vonja vissza az erőit a határ mellől, csökkentsék a feszültséget”.

Mindeközben Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel egyeztetett, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig Alekszandar Vucsics szerb elnököt szólította fel, hogy deeszkalálja a kialakult helyzetet, és tartsa tiszteletben a korábbi megállapodásokat, normalizálja a viszonyt Koszovóval.

A The Guardian szerint az amerikai tisztviselők azt is jelezték, hogy folyamatosan egyeztetnek a NATO-beli szövetségesekkel annak érdekében, hogy a katonai szervezet koszovói missziója (KFOR) megfelelő mértékű erőkkel legyen ellátva ezzel a „fenyegetéssel” szemben.

A NATO erősítést küldött

Ugyancsak péntek este derült ki, NATO jóváhagyta, hogy újabb katonai egységek induljanak el Koszovóba. A Reuters szerint a katonai szervezet egy közleményt adott ki erről, de azt nem árulták el, hogy konkrétan hány új katona, illetve mely országokból érkezik majd Koszovóba.

Nem sokkal később a brit védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, ők annyit árultak el, hogy egy zászlóaljnyi katonát a NATO rendelkezésére bocsátottak. Közlésük szerint ez a zászlóalj már Koszovóban van, mivel egy korábban eltervezett hadgyakorlaton vesznek részt.

Elkerülhetetlen a konfliktus?

Donika Emini, a koszovói CiviKos Platform civilszervezet vezérigazgatója azt mondta, a Fehér Ház péntek esti reakciója „hasonló ahhoz a figyelmeztetéshez, amelyet azelőtt láthattunk, hogy az orosz csapatok behatoltak volna Ukrajnába”. Hozzátette, szerinte

MINDEZT AZT JELZI, HOGY „ELKERÜLHETETLEN A KONFLIKTUS.”

Véleménye szerint a szerbek célja az lehet, hogy elérjék a koszovói rendőrség kivonását Észak-Koszovóból, és helyettük a KFOR-nak adassák át a régió biztonsági ellenőrzését, ugyanis ezzel szerinte tovább erodálhatnák Koszovó függetlenségét, szuverenitását.