Címlap Gazdaság Árfigyelő: té...

Árfigyelő: térképes boltszűrő funkcióval bővült a rendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Könnyen listázni lehet egy adott környék boltjait, és árait is.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már három hónapja támogatja az infláció letörését – közölte a tárca közleményben. Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

Az árfigyelő rendszer augusztus végén egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült, most csütörtöktől pedig a fogyasztóknak már arra is lehetősége nyílt, hogy

a vizuális térképes boltszűrő funkcióval a közvetlen környezetükben található boltokat a térképre helyezve lássák, és az ezekben a boltokban kapható termékek aktuális napi árait összehasonlíthassák.

A kedvenc boltok beállítása funkciónak köszönhetően a vásárlók kiválaszthatják kedvenc üzleteiket és az ott megvásárolható termékek alapján állíthatják össze bevásárlólistájukat.

Az online platform legújabb funkciói még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak vásárlási döntéseik meghozatalában, és fokozza a versenyt a kereskedelmi láncok között, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez – közölte a tárca.

Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy az indulása óta a 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában, átlagosan 6,7%-kal csökkentek az átlagárak.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A platform indulásához képest több élelmiszer ára 15%-ot meghaladó mértékben csökkent, köztük a lisztek, a margarin és a spagetti ára is. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9%-kal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 12%-kal. A zöldségek átlagosan 14%-al, a gyümölcsök pedig közel 8%-al kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20%-kal csökkent.

Az elmúlt héten az átlagárak 31 termékkategóriában tovább mérséklődtek

A legnagyobb mértékben a sertészsír ára csökkent, mintegy 8%-kal. A húsok közül a héten a sertéscomb ára közel 7%-kal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük a finomliszt, az alma, a kefír és a banán is legalább 5%-kal olcsóbb lett.

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta. Az intézkedések működnek: a szankciós élelmiszerinfláció már megfeleződött.

A látogatottsági adatok az online platform népszerűségéről tanúskodnak, ugyanis már több mint 1,25 millió látogatója volt, illetve az új felhasználóbarát funkcióknak köszönhetően a látogatók egyre több időt töltenek el az oldalon. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 715 ezret, amelyek során az elmúlt héten legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők. (MTI)