Címlap Arc LMP: mindenki...

LMP: mindenki a szülőföldjén boldogulhasson, és a megélhetésért ne kelljen külföldre költözni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagypolitika fókuszába kerültek a fiatalok; egyre több hír szól arról, hogy a pártok hogyan próbálják maguk mögé állítani a 20-25 éves, valamint a náluk is fiatalabb korosztályt. TikTok-on, YouTube-on, Facebookon és Instán is célozzák őket különféle üzenetekkel, akciókkal, a számos vloggerről nem is beszélve. Sorozatunkban a pártok ifi vezetőit kérdezzük a különféle trendekről és taktikákról. Ezúttal Horváth Attila, az LMP Baranya megyei elnökségi tagja és az ifjúsági szervezetének egyik alapítója válaszol.

Az Önök pártjában az átlagéletkor olyan 40-45 év körül lehet; mennyi fiatalnak és hogyan engednek teret, milyen lehetőségeik vannak az előrelépésre a párton belül?

A párton belüli előrelépés nem életkor feltétele, ez nagyon fontos. Az elvégzett munka, hozzáértés, szorgalom, ezek azok, amik igazán számítanak az LMP politikai közösségében. Az elmúlt évek során egyébként mind az országgyűlési, mind pedig az önkormányzati választásokon voltak fiatal, több esetben 30 év alatti képviselőjelöltjeink és számos fiatal tölt be különböző tisztségeket jelenleg is a pártban. De, ha egészen konkrét példákat keresünk, akkor ott van Ungár Péter, aki 29 éves és a párt országgyűlési képviselője vagy Kanász-Nagy Máté társelnök, Újpest alpolgármestere, aki 35 éves.

Nehéz manapság politika iránt érdeklődő, és tenni akaró fiatalokat találni? Hogyan próbálnak meg toborozni? Milyen taktikát követnek?

Ha őszintén akarok válaszolni, akkor azt mondanám, hogy nem most nehéz, hanem eddig sem volt könnyű. Úgy gondolom, az egy természetes dolog, hogy a fiatalok többségét kevésbé érdekli a politika és nehezebb is hozzájuk eljuttatni az általunk fontosnak tartott üzeneteket. Szerencsére azért azt lehet mondani, hogy rendszeres az „utánpótlás”. Jelen vagyunk egyébként a két nagy közösségi média platformon, Facebookon és Instagramon is. Míg előbbin az aktuális, napi politikai tartalmak kerülnek megosztásra, addig utóbbin mind a párt, mind a politikusaink saját felületein igyekszünk sokkal lazábban és szabadabban kommunikálni és egy kis betekintést engedni a „színfalak” mögé.

Mit tapasztalnak, mi az amiért a fiatalok Önökhöz jelentkeznek?

A 21. század fő kihívása – mindenféle túlzás nélkül – a bolygónk megmentése, a klímaváltozás megfékezése. Ez a téma az utóbbi években a fiatalok körében is egyre hangsúlyosabbá és népszerűbbé vált, Magyarország zöld pártjaként pedig egy olyan közösséget kínálunk számukra, ahol aktívan részt tudnak venni az éghajlatváltozás elleni harcban.

Kívülről és számos felmérés szerint nem tűnik úgy, hogy a politika vonzó lenne a fiatalok számára. Ezt mennyire osztják?

Ahogyan már mondtam, ez nem egy új keletű dolog. A fiatalok számára, külső szemlélőként a politika sokszor nem más, mint végeláthatatlan parlamenti felszólalások, sajtótájékoztatók sorozata törvényjavaslatokkal és folyamatos vitákkal tűzdelve. A mi feladatunk az, hogy megmutassuk, hogy a politika több annál, mint aminek első ránézésre tűnik. Fontos, hogy megértsük: az életünket és a körülöttünk lévő világot befolyásoló dolgokat a politika irányítja, ezért nem szabad kivonnunk magunkat belőle.

Hogyan látják, az Önök pártja hol áll a „népszerűségi versenyben” a többi párthoz viszonyítva a fiatalok körében?

Ezt így, pontos számok nélkül nehéz lenne megmondani. De valahol a középmezőnyben helyezném el magunkat.

Mi az Önök pártjának „ajánlata” a fiatalok számára; mi az Önök szerint, amiért érdemes lenne Önökre voksolniuk?

Az LMP politikai színre lépése óta küzd azért, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre inkább felgyorsuló kényszerű elvándorlást megállítsuk. Abban hiszünk, hogy minden fiatal számára biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy a szülőföldjén boldogulhasson és a tisztes megélhetésért ne kelljen külföldre költözniük.

(A pártoknak ugyanazokat a kérdéseket juttattuk el, körkérdés formájában. Lehetőségük volt ezekre írásban válaszolni, vagy telefonon, személyes interjú keretében is. A szöveget megjelenés előtt egyeztettük a pártokkal!)