Címlap Arc Még egy török...

Még egy törökországi tévében is szerepelt a pécsiek kedvenc rezesbandája, a Band of StreetS

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi zenészekből álló Band of StreetS ugyanúgy rázendít az egyetemi bulikon, mint a belváros egyik hangulatos terén. Éppen ezért sok helyinek nem is kell bemutatni a bandát. A csapat azonban idén ünnepli 10. születésnapját, mi pedig ebből az apropóból beszélgettünk Fűzy Mátéval, a Band of StreetS (BOSS) vezetőjével.

Sokszor buliztunk már a Band of StreetS egyedülálló számaira - vonultak többször is a Pécs City Karneválon (béke poraira - a szerk*), rázendítettek egyetemi bulikon és tartottak ingyenes koncerteket a belvárosban. A New Orleansi stílus megpopzenésítésért felelős pécsi rezes banda idén tölti a 10. születésnapját - és bizony bulival is készülnek! Ennek kapcsán beszélgettünk Fűzy Mátéval, a Band of StreetS (BOSS) vezetőjével.

Újraértelmezték az utcai zenélést

Az együttes tagja az egyetemi évek alatt ismerkedtek össze, majd 2010-ben már csapatot alkottak, egy évre rá pedig már pörgött a dob, zengett a trombita. A zenekar hasonlóan épül fel, mint egy amerikai banda a ’20-as és ’30-as évekből. Ugyanakkor a srácok az elmúlt 20 év slágereit dolgozzák fel a mai napig, ez határozza meg egyedi stílusukat.

– Eleinte a New Orleans-i utcazenei stílust képviseltük, de ezzel nem tudtuk annyira megfogni a közönséget. Ezért váltottunk a mindenki által ismert és dúdolt dalokra – mondta Fűzy Máté.

Tisztában voltunk vele, hogy minden jó házibuliban előbb-utóbb megszólalnak a ’90-es évek nagy slágerei, ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a korszakot visszük el az emberekhez

Diplomás tanárok az utcán

– Gyakorlatilag egy évbe telt, mire megtanultam a hangszerelést, összeraktunk egy műsort, és beszereztük a szükséges hangszereket. Szó szerint az utcán kezdtük a karrierünket úgy, hogy diplomás tanárok, művészek vagyunk – tette hozzá Máté.

Két év zenélés és rengeteg gyakorlás után jött is az első áttörés: a pécsi srácok elhozták a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíját. A sorozatos sikerek mentén a magyar popdalokkal is bővítették zenei repertoárjukat, aminek köszönhetően most már visszajáró vendégként lépnek fel a VOLT és a Strand Fesztiválon, valamint több hazai rendezvényen is.

Munka mellett csinálják

A banda tagjai között sokan zeneiskolában dolgoznak, vagy épp tanárként a Pécsi Művészeti Iskolában. Az új dalok hangszerelését Máté találja ki, majd a próbákon közös munkával tökéletesre csiszolják.

Úgy vettük észre, hogy egy buli mindig akkor indul be igazán, amikor megszólal a Szerelemdoktor vagy az Éjjel soha nem érhet véget.

Váratlan szereplés egy török televíziós műsorban

A pécsi fiúk 2014-ben Isztambulban is felléptek a Rhythm of Europe utcazenei fesztiválon. Itt Magyarországot képviselték, de még nem is sejtették, hogy az utca mellett a tévébe is bekerülnek.

– Mivel kicsit ingatag lábakon állt a szervezés, nem voltunk teljesen tisztában azzal, hogy az értünk érkező busz hova is visz minket tovább. Másfél óra autózás után ott találtuk magunkat Törökország legnagyobb tévéstúdiójában, ahol a műsorvezető szeretettel fogadott minket, majd közölte, hogy nem csak zenélni fogunk, de interjút is adunk majd. Később kiderült, hogy a fesztivál szervezői minket találtak a „legbulisabb” zenekarnak, és ezért mentünk mi a tévébe.

Idén 10 éves a banda!

A fiúk október 9-én ünneplik születésnapjukat egy hatalmas bulival. Az E78-ban lépnek színpadra, ahol a megszokott hangzásvilágot László Gábor nagydobos pezsdíti fel szintetizátorokkal, a látványvilág pedig a ’90-es évek diszkó világát eleveníti majd meg. Vendégként fellép az Animal Cannibals és a Humen Brass Band.

A programmal kapcsolatban itt érdeklődhettek bővebben!

Fotók: Fűzy Máté