Meteo Mecsek: megőrülnek a pécsi viharvadászokért, akik hobbiból kémlelik az eget

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van két pécsi srác, akik úgy döntöttek, összegyűjtik a pécsi időjárással kapcsolatos infokat egy helyre. Ez az oldal a Mecsek Meteo nevet kapta, ami egyik napról a másikra robbantotta fel az internetet. A viharvadászok pillanatok alatt több ezres követőtáborra leltek. De kik is ők valójában, honnan jönnek és mit akarnak? Lupek Péterrel beszélgettünk. 

Egy színházi világosító és egy fizika tanár

Lupek Péter és Mátyus Árpád

Lupek Péter a nap nagy részét a Pécsi Nemzeti Színházban tölti, de szabadidejében a baranyai eget kémleli. Megszállottsága nyolc éve kezdődött, majd talált még egy pécsi viharvadászt, aki beállt mellé. Mátyus Árpád segíti őt, aki ha nem az eget nézi, akkor a Kodály Zoltán Gimnázium fizika és matematika tanára. Árpád korábban a jégeső-elhárításnál is dolgozott meteorológusként.

“Grillezhetünk vagy inkább ne?”

Ilyen csodaszép képeket küldenek a pécsiek (Fotó: Györkő Zsombor)

A közösségi oldaluk, a Meteo Mecsek a nyári időszakban annyira népszerű lett, hogy a Pécsről készült amatőr fotók mellett, kérdések is záporoztak a fiúkhoz.

Szupercella, jégeső, de a felhők is elvarázsolják a pécsieket. Több száz fotót kapunk egy-egy viharról, mi pedig megmagyarázzuk mi-miért vanmondja Péter.

Amikor a városban köd van, a Mecseken süt a Nap

A Mecsek fekvése, az erdő és a tenger “közelsége” különleges időjárási jelenséget képes előidézni a városban.

Örülhetnek a pécsiek, szinte mindig jut valami érdekesség városunk fekvésének köszönhetően hívja fel a figyelmet Lupek Péter.

Hósapkás Mecsek, ködbe burkolódzó erdő

Télen sokszor megfigyelhető, hogy míg a városban eső esik, addig az állatkertnél már hó szállingózik. Idén márciusban is hatalmas különbség volt a városi és hegyi időjárás között.

Amikor egy kaliforniai erdőtűz látszik a pécsi naplementében

Felhős (Fotó: Walke Márti)

Az elmúlt napokban például a sárgásan izzó naplemente, ami kissé “ködös” volt, a kaliforniai erdőtűznek tudható be.

Az oka az, hogy a kaliforniai erdőtüzek füstje elérte hazánkat is, igaz csak fátyolfelhő magasságban mondta Lupek Péter.

És hogy mi a terve a fiúknak?

A közösségi oldal mellett olyan honlapon dolgoznak, ahol akár napi előrejelzésekkel, grafikákkal és videókkal magyarázzák el a pécsieknek, mi miért történik. De élő bejelentkezésekkel is turbóznák a viharvadászatot.

Mindig történik a srácokkal valami izgalmas

Előző sztori

Porördögöt videóztak Nagyharsányban! Mutatjuk!

Következő sztori

Nagyon megy a pécsi pólósoknak hazai medencében