Címlap Arc MSZP: Nem leh...

MSZP: Nem lehet az SZJA elengedésével megvásárolni a fiatalok jó közérzetét!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagypolitika fókuszába kerültek a fiatalok; egyre több hír szól arról, hogy a pártok hogyan próbálják maguk mögé állítani a 20-25 éves, valamint a náluk is fiatalabb korosztályt. TikTok-on, YouTube-on, Facebookon és Instán is célozzák őket különféle üzenetekkel, akciókkal, a számos vloggerről nem is beszélve. Sorozatunkban a pártok ifi vezetőit kérdezzük a különféle trendekről és taktikákról. Sorozatunk első részében Horváth Attila, az LMP Baranya megyei elnökségi tagja és az ifjúsági szervezetének egyik alapítója osztotta meg a gondolatait ugyanebben a témában, majd a második részben Nagy Gergely, a Fidelitas pécsi elnöke válaszolt személyesen. A harmadik epizódban a TizenX, vagyis a Momentum ifi szervezetének véleményét ismertettük. Ezúttal az MSZP álláspontja következik.

Hogyan engednek teret a fiataloknak az MSZP-ben, milyen lehetőségeik vannak az előrelépésre a párton belül?

A 25 éves Csaba István személyében a legfiatalabb megyei elnökünk nekünk van Baranyában, aki egyben a legifjabb pécsi önkormányzati képviselő is, valamint a 22 éves Kaposi Levente személyében ugyancsak mi adjuk Pécsett a legfiatalabb városi elnököt. Ezen felül az ifjúsági kvóta alapján a pécsi elnökség húsz százaléka fiatal, de a megyei elnökségnek is van 35 éven aluli megválasztott tagja. Mindezek jól mutatják, hogy a tagságunk bízik a fiatalokban és nálunk van lehetőség az előrelépésre.

Nehéz manapság politika iránt érdeklődő, és tenni akaró fiatalokat találni? Hogyan próbálnak meg toborozni? Milyen taktikát követnek?

Folyamatosan érkeznek hozzánk érdeklődő fiatalok, de tény, hogy a pandémia miatt nehezebb a hagyományos módon közösséget építeni, ezért most nagyobb szerepe van az online térnek, ahol központi üzenetekkel hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy mi milyen megoldást kínálunk nekik az őket érintő problémákra.

Mit tapasztalnak, mi az amiért a fiatalok Önökhöz jelentkeznek?

Előttük a példa, hogy nálunk a fiatalok is megkapják az esélyt a bizonyításra. Nem véletlen, hogy huszonéves szervezeti vezetőink vannak, akik élvezik a tagság bizalmát és támogatását.

Elsősorban olyan baloldali, zöld értékeket valló fiatalok csatlakoznak hozzánk, akik egy élhetőbb Magyarország reményében kormányváltást szeretnének. A helyi hatások is látszódnak, ugyanis az önkormányzati választások előtt több fiatal is jelentkezett nálunk, hogy segítene az akkor még képviselőjelöltjeink, valamint a közös, ellenzéki polgármester kampányában.

Közülük a legtöbben azóta már csatlakoztak is hozzánk.  

Kívülről és számos felmérés szerint nem tűnik úgy, hogy a politika vonzó lenne a fiatalok számára. Ezt mennyire osztják?

Érezhető a fiatalok részéről egyfajta szkepticizmus a politika iránt, de az elmúlt években nőtt az aktivitásuk és egyre többször hallatják a hangjukat. A Medián legutóbbi felmérése alapján csupán a megkérdezett fiatalok egyharmada nem rendelkezett pártpreferenciával, ami nagyjából megegyezik a teljes népesség átlagával.

Hogyan látják, az Önök pártja hol áll a „népszerűségi versenyben” a többi párthoz viszonyítva a fiatalok körében?

Ugyancsak a Medián legfrissebb kutatása alapján a pártok két csoportra oszthatók a fiatalok támogatottsága alapján: 15% körüli és 2-3% körüli. Mi országos szinten az utóbbihoz tartozunk jelenleg, de meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy helyi szinten ennek sokszorosa a támogatottságunk, amiért keményen meg is dolgozunk.

Mi az Önök pártjának „ajánlata” a fiatalok számára; mi az Önök szerint, amiért érdemes lenne Önökre voksolniuk?

Azért dolgozunk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris, szabad és zöld köztársaság legyen. Aki egyetért ezekkel a célokkal, annak köztünk a helye! A fenti példák is mutatják, hogy nálunk mindenki megkapja a lehetőséget, hogy ezekért az értékekért és célokért dolgozzon, akár fiatalon is.

A fiatalok élethelyzete egy kicsit bonyolultabb annál, minthogy a problémáikat egyszerű adózási kérdéssé silányítsuk, ahogyan a Fidesz teszi! Nem lehet az SZJA elengedésével megvásárolni a fiatalok jó közérzetét, nem lehet ezzel elintézni, hogy a külföldre távozni kényszerült százezrek hazatérjenek, és főként nem lehet ezzel visszanyerni azt a bizalmat, amit a Fidesz már visszavonhatatlanul elvesztett!

És ez nem adókönnyítéssel kezdődik, hanem a demokrácia és a jogállamiság helyreállításával, és az igazságtalanságok felszámolásával!

Mi lenne a megoldás?

Esélyteremtésre van szükség már a születéstől kezdve, a gyermekszegénység megszüntetésével, végig az alapfokú oktatás minőségétől a felsőoktatáshoz való egyenlő hozzáférésig és az minőségi egészségügyhöz való hozzáférésig. Mert nem igazságos, hogy egy gyermek sorsát ma előre meghatározza a születési helye és családjának vagyoni körülményei. Nem igazságos, hogy nagyon sok gyermek nem fér hozzá egyenlően a XXI. századi tudáshoz. Nem igazságos, hogy a fiatalok jelentős részének csak álom a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás.

Az MSZP azt támogatja, hogy fizessék meg a fiatalok munkáját is

Közös európai szabályozással bevezetett, biztos megélhetést nyújtó minimálbért javasolunk, esélyteremtő, szolidaritásalapú adórendszert, a fizetésekhez képest nem magas lakásárakat és bérleti díjakat, az önkormányzati bérlakásépítés és bérlakás-felújítás kormányzati támogatását, lakbér- és lakásárplafont, és hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz (víz, villany, gáz) mindenki megfizethető áron hozzáférhessen. Alanyi jogú hozzáférést mindenki számára az alapvető közszolgáltatások (víz, gáz villany) egy bizonyos mértékéig, azon felül pedig fogyasztási mennyiségtől függő sávos árrendszert. A gyermeket nevelőknél az anyasági támogatás radikális emelését, az alanyi jogon járó családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET) megduplázását, az ellátások értékállóságának biztosítását.

(A pártoknak ugyanazokat a kérdéseket juttattuk el, körkérdés formájában. Lehetőségük volt ezekre írásban válaszolni, vagy telefonon, személyes interjú keretében is. Az MSZP írásban küldte el válaszait.)

Borítóképünkön: Csaba István, az MSZP Baranya megyei elnöke